Chrástecký dočasným ředitelem NAKIT nebude. Padlo nové jméno

28.12.2022 17:01 | Kauza

Vládní Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT) povede od 1. ledna dočasně vedoucí jejího právního odboru Jan Ďoubal. Dnes o tom informovalo Ministerstvo vnitra. Původně byl na tuto funkci navržen právník Vladimír Chrástecký. Server Neovlivní.cz v úterý uvedl, že Chrástecký byl v minulosti pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. Z čela agentury, která by se měla příští rok na jaře transformovat pod novou Digitální informační agenturu, odchází s koncem letošního roku Vladimír Dzurilla. Na místo ředitele vypsalo vnitro výběrové řízení.

Chrástecký dočasným ředitelem NAKIT nebude. Padlo nové jméno
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Právník Jan Ďoubal byl dnes pověřen řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie na návrh náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka – a po dohodě ministra vnitra Víta Rakušana s náměstky.

„NAKIT čeká dost zásadní transformace a chceme mít jistotu, že veškeré právní kroky do jmenování nového ředitele budou v pořádku. Proto jsem doporučil právníka Jana Ďoubala,“ řekl náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík. „Doufáme, že se nám do výběrového řízení přihlásí kvalitní uchazeči, ze kterých vybereme pro takto důležitou instituci tu nejlepší nebo toho nejlepšího,“ dodal Lukáš Kolářík.

Ministerstvo vnitra vypsalo na post ředitele NAKIT otevřené výběrové řízení, přihlášky lze zasílat do 24. ledna 2023.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30795 lidí
Vedením státní Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) měl být od ledna pověřený právník Vladimír Chrástecký, dříve pravomocně odsouzený za nadržování zlodějům. Napsal to server Neovlivní.cz, kterému informaci potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). O Chrásteckého odsouzení ministr podle serveru nevěděl. 

Chrástecký byl před devíti lety pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. Soud mu uložil osmnáctiměsíční podmíněný trest a pětiletý zákaz vykonávat vedoucí funkci v orgánech veřejné moci. Podle verdiktu se Chrástecký podílel na zmanipulování řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona tak, že někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila v červnu 2010 výkon trestu dvěma mužům odsouzeným k desetiletému vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Utekli do zahraničí a až po několika měsících byli zadrženi v Thajsku, odkud je přivezla česká policie.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …