Chtějí vás kontrolovat. Ve všem. Braňte se! Robejšek ukázal cestu. Jako Orbán

31.07.2023 22:41 | Monitoring

Politolog, analytik a publicista Petr Robejšek v rozhovoru pro Aby bylo jasno kritizoval kolektivní vinu proti ruské umělkyni, vysvětloval, proč Německo opouští stále více Němců, a radil, co mohou dělat občané, aby změnili poměry v České republice. Varoval především před tím, jak se snaží elity společnost kontrolovat.

Chtějí vás kontrolovat. Ve všem. Braňte se! Robejšek ukázal cestu. Jako Orbán
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Realistů, ekonom a politolog Petr Robejšek

Úvodem Robejšek hovořil o tom, že má velký problém s kolektivní vinou, kterou ve světle války na Ukrajině sleduje: „Což se promítá v západních reakcích na rusko-ukrajinský konflikt ve všech možných i nemožných ohledech. Vůbec nepřipadá v úvahu, aby kulturní národ zakazoval něco z politických důvodů jen proto, že autor opery pochází ze země, která je momentálně v konfliktu, to je pod jakoukoli úroveň,“ reagoval například na událost, kdy rozhodnutí předního operního domu La Scala zahájit novou sezónu ruskou operou Boris Godunov vyvolalo nesouhlas hned po oznámení.

Podobně v Česku rezonuje kauza ruské operní pěvkyně Anny Netrebko, pražský magistrát doporučil Obecnímu domu, ať zruší její plánované vystoupení. Náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) se nechal slyšet, že Netrebko by neměla v Praze vystupovat. Do něj se Robejšek pro jeho postoje opřel: „Zajímavé je, že ten, o kterého tady jde, se tvářil, že je milovník umění a že je mu umění nadevše, a teď se zdá, že je mu nade všechno politika,“ dodal politolog k Pospíšilovi.

Následně hovořil o situaci u našich západních sousedů, kdy z Německa odchází stále více obyvatel, a to především do Švýcarska, Rakouska a Spojených států, uvedl Die Welt. „Die Welt patří k té kavalkádě těch, kteří se podílejí na tom – hlavně ta elita –, aby lidé byli zneklidnění tím, co se děje v Německu. Odcházejí ti lepší, co vidí mizející šance v Německu, protože německá vláda se bohužel chová strukturálně podobně jako česká – nehledí na německé národní zájmy, prioritizuje jiné národní zájmy nebo zájmy jiných aktérů a z toho plynou ty zákroky, které doslova hýbou Německem, snaží se vyhnout něčemu, co by se dalo nazvat jako ekodiktatura,“ uvedl například zákon týkající se vytápění budov. „Jsou to věci, které jako by přicházely ze zvláštního virtuálního světa, ale bohužel se odehrávají a mají reálné dopady v německém každodenním životě obyčejných lidí,“ doplnil k emigraci ze současného Německa.

V rámci dění na české politické scéně byl dotazován, zda by se měla spojovat mimoparlamentní opozice, před tím ale důrazně varoval: „Musíme si uvědomit, že jakákoli koordinace jakýchkoli aktérů vede ke konfliktům, které jsou poháněny ješitností jednotlivých potenciálních vůdců. Tohle sjednocení je podle mého názoru chybná cesta. Snažit se něco sjednocovat znamená pracovat podle modu reprezentativní demokracie, modelu, který selhal. Reprezentativní demokracie nám a všem Evropanům obstarala vlády, které se nestarají o to, co si přejí obyčejní lidé,“ upozornil Robejšek. „My musíme každý z nás jednotlivě, tam, kde žijeme, se snažit malými krůčky vytvářet tu společnost, jakou bychom si přáli,“ doplnil.

V uplynulých dnech Robejšek napsal článek, v němž uvedl, že před více než třiceti lety slavil Západ triumfální vítězství nad komunismem, ale dnes má drtivá většina evropských zemí jen second hand demokracii, skomírající ekonomiku, problematickou společnost, amerikanizovanou kulturu.

Ke svým slovům v Aby bylo jasno vysvětluje, jak se vyspělé demokracie do tohoto stavu dostaly: „Podstatná skutečnost je ta, že celková geopolitická a geoekonomická situace se změnila. Na všechny západní země dotírají dvě skutečnosti – nekonečný růst není nekonečný a konec globalizačního cyklu,“ upozornil Robejšek.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí
Jakou roli v tom podle Robejška hraje, že ekonomiky Evropské unie i jiné upustily od tržních principů a připustily velkou regulaci? „To souvisí s celkovou degenerací konzumní společnosti. Úspěšné společnosti si samy vytvářejí příčiny svého rozpadu, zániku nebo alespoň ohrožení tím, že připravují obyčejné lidi o něco tak přirozeného, co dnes s politováním konstatuji, chybí většině našeho národa, a sice podezřívavost vůči vrchnosti, kritičnost vůči tomu, co mi někdo říká, principiální nedůvěra vůči tomu, s čím se na mě někdo obrací. Vždy se musí počítat s tím, že když mi někdo něco říká, tak proto, že ode mě něco chce, a to není nutně to, co chci já. Lidi konzumují všechno včetně zpráv, včetně politiky, neptají se, zajímá je pouze, jak jednoduše a zábavně strávit den,“ uvedl Robejšek.

Přišly také dotazy diváků. Jeden z tazatelů se zajímal, co nedělat, abychom došli co nejrychleji ke změně poměrů a současnému směřování České republiky. „Když jdete nakupovat, nikdy se nenechte zneužít jako kasírka. Vše, co elektronizuje a vzdaluje od přímého kontaktu s ostatními lidmi, je principálně podezřelé a škodlivé. Když jdete nakupovat, tak v kamenném obchodě, donáškové nákupy není to pravé,“ varoval před koncepcemi patnáctiminutového města, kde člověku bude vše dovezeno, doneseno, aby zůstal jako nevolník na jednom místě.

Důraz kladl Robejšek i na hotovost: „Snažte se přemýšlet o tom, které typy služeb a zboží můžete vyměňovat. To, co je skutečně nebezpečné, je, řekněme, neuralgický bod toho rozporu o uchránění svobody, a naopak našeho zotročení, je to otázka peněžních oběhů a výměny a zásobování. Když se vymknete finančnímu oběhu tím, že věci vyměňujete, tak tím pěstujete mezilidské vztahy a vyhýbáte se tomu, co vládnoucí chtějí kontrolovat, pokud možno úplně všechno. Braňte hotovost, chovejte se tak, že se vymknete tomu, jak vás chce systém kontrolovat,“ varoval před elektronickou měnou.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24677 lidí
„V tu chvíli, kdy bude měna jenom elektronická, a tímto směrem elity jdou, protože elity se vás snaží kontrolovat, protože vás už nemohou uplácet, kapitalismus ztrácí svou výkonnost, která donedávna umožňovala, že se státy zadlužovaly, viz jižní Evropu, a upláceli své občany, a tím je uspokojovaly, to už teď nejde, a to je jeden z hlavních motorů digitalizace a všeho. Chtějí vás kontrolovat doslova tím, že řeknou: ‚Budeš kupovat, co my řekneme, budeš jezdit autem jen půjčeným a kdy ti řekneme, a jestli budeš zlobit, tak nepojedeš vůbec,“ pokračoval Robejšek, že elity chtějí lidi zneužívat přes kontrolované peníze a také přes informace, zde radí zajímat se jen o to, co se děje ve vašem okolí.

„Jestliže je nám naše svoboda milá, nezbývá nám nic jiného než se tomuhle vymknout. Pokud by elektronizace byla dotažena, byť jen v nějakém světovém segmentu v západním světě, tak v tu chvíli ztrácíme naději, že svou svobodu udržíme. Tak daleko to nesmí dojít. Musíme proti tomu působit, žádný nemá právo se podceňovat, „já nic nezmůžu“, každý maličký krůček pomůže,“ uvedl opakovaně.

Vidí je pár politiků, kteří tyto věci vnímají, mezi nimi zmiňuje Robejšek maďarského premiéra Viktora Orbána. „Svými aktuálními politickými kroky jde ve skutečnosti tím směrem, který bych si přál pro naši zemi,“ řekl politolog.

Ohledně válečného konfliktu na Ukrajině má podle Robejška rozhodující slovo Washington: „Ti, kteří chtěli tou inscenovanou krizí dosáhnout cíl uchování a posílení vlastní moci, se sami oslabili. BRICS a jeho rostoucí počet členů je pravý opak toho, co by si přáli ti, kteří rozhodují o tom, co bude dělat západní Evropa, myslím tím Spojené státy, velmoc, která je v zenitu a obává se, že sestoupí, tak se tomu brání. Teď jde o to, jak chytře se s touto výzvou zachází, obávám se, že americká administrace s ní nezacházela příliš chytře,“ uvedl Petr Robejšek s tím, že „klíč k míru je právě ve Washingtonu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…