Chtěl bojovat za Islámský stát, z vězení ho propustili dříve. Už se prý napravil

11.02.2021 21:04

První Čech obžalovaný z pokusu o podporu a propagaci terorismu v souvislosti s Islámským státem bude po čtyřech letech podmíněně propuštěn z vězení, kde měl strávit šest let. Podle serveru iDNES.cz o tom rozhodl Okresní soud v Lounech. Sedmadvacetiletého muže zadrželi v roce 2016 v Turecku, odkud se chtěl pokusit dostat do Sýrie a tam bojovat za Islámský stát.

Chtěl bojovat za Islámský stát, z vězení ho propustili dříve. Už se prý napravil
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí
Obžalovaný Jan Silovský, jemuž soud vyhověl v žádosti o podmíněné propuštění z výkonu trestu, byl zadržen na začátku února 2016 na letišti v Istanbulu, když se pokoušel dostat do města Gaziantep u syrských hranic, odkud chtěl odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům Islámského státu.

Muž ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku se na letišti tureckým policistům k plánu přiznal, načež byl tamními úřady poslán zpět do Česka.

Českým vyšetřovatelům mladík oznámil, že chtěl bojovat za Islámský stát a že počítal s tím, že bude zabíjet lidi. Krajský soud v Plzni jej nejprve poslal do vězení na 39 měsíců, odvolací senát pražského vrchního soudu mu však posléze trest zpřísnil na šest let.

Po čtyřech letech soud rozhodl, že již Silovský může odejít z vězení se zkušební dobou s dohledem probační a mediační služby v délce 3,5 roku. Muž se nyní musí po dobu jednoho roku zdržovat jen v místě bydliště, které nesmí opustit v době od 19 hodin do pěti hodin ráno ve všední dny a od 16 do 10 hodin ve volných dnech. Monitorovat jej má elektronický náramek. Podmínkou též je, že si musí najít zaměstnání.

Podle soudkyně Adély Baranové již není důvod držet odsouzeného ve výkonu trestu, jelikož má být dostatečně ponaučený.

Stejný závěr zastává i věznice, první český podporovatel Islámského státu podle ní nyní patří k nejlepším pracovníkům mezi vězni a má velmi dobré chování.

Od znalců z oboru psychologie a psychiatrie získal ohodnocení, že je schopen odolat manipulaci a výkon trestu na něho měl pozitivní vliv. „Recidiva se jeví jako málo pravděpodobná,“ hodnotí znalci.

Poprvé Silovský žádal o podmíněné propuštění v roce 2019, tehdy ještě tvrdil, že se stále cítí být muslimem, a neprojevil ani snahu spolupracovat s psychology či psychiatry na řešení své schizoidní poruchy.

V loňském roce v září již vypověděl, že žádnou víru nepraktikuje a že chce založit rodinu, nastoupit do zaměstnání a studovat informační technologie.


 

reklama

autor: rak

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…