Chtěl jít bojovat za Islámský stát. Je to porouchaná osobnost, řekli nyní u soudu znalci

09.02.2017 21:32

Muž, který se podle obžaloby chtěl přidat k Islámskému státu, má podle znalců schizoidní poruchu osobnosti, duševní chorobou ale netrpí. Vypověděli to dnes u Krajského soudu v Plzni znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Dvaadvacetiletý Jan Silovský ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku kvůli tomu, že se chtěl loni přidat v Sýrii k teroristické organizaci Islámský stát. Soud trvá do pátku 10. února, kdy by mohl i padnout rozsudek. Silovskému hrozí za žalovaný skutek 12 až 20 let, případně výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení.

Chtěl  jít bojovat za Islámský stát. Je to porouchaná osobnost, řekli nyní u soudu znalci
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Silovský má svůj vnitřní svět, ve kterém žije, uvedli znalci. Není dostatečně schopen komunikovat s okolím. Popsali jej jako osobnost s nadprůměrným intelektem, ale s disharmonickým vývojem, která naplňuje znaky schizoidní osobnosti. Projevuje se chladem. „Takoví lidé jsou okolím často považováni za podivíny, velmi často se prezentují bizarním chováním, často se zabývají fantaziemi, bývají odtrženi od světa,“ uvedli znalci. Má také predispozice být objektem šikany, dodali.

Znalci navrhli u Silovského ochranné ambulantní psychiatrické léčení. Úspěšnost léčby a resocializace je podle nich těžko odhadnutelná. Domnívají se ale, že díky terapii by bylo možné ho navést k tomu, aby navázal vztahy s okolím, aby jeho vnitřní sny byly do jisté míry realizovatelné. „Naprosto jednoznačně zásadním korektivním mechanismem je jeho rozhodnutí, schopnost přiznat vinu, pracovat na tom, aby došlo k nějaké změně,“ uvedl znalec.

Odborníci také odpověděli na dotazy senátu, proč mohl být pro Silovského Islámský stát lákadlem. Podle znalců islám dává poměrně přesný návod, jak žít, co dělat. „On byl šikanován, frustrovaný a najednou islám mu dal smysl života a nějaký cíl. Islámský stát dává možnost jakéhosi vyventilování frustrace vůči okolí, zvýšení sebevědomí,“ domnívají se znalci. Předpokládají také, že právě na frustrované jedince, jako je Silovský, je také zaměřena propaganda Islámského státu.

Obžalovaný ve své výpovědi uvedl, že chtěl jet do Sýrie ne proto, aby tam zabíjel, ale aby byl zabit. V minulosti trpěl depresemi a pokusil se i o sebevraždu. Znalci považují toto jeho tvrzení za účelové. „Asi by byl ochoten tam i zemřít, i když si myslím, že by na místě možná propadl deziluzi,“ uvedl jeden ze znalců. Nevěří ale tomu, že by vzal zbraně a bojoval.

Vše, co se stalo za uplynulý rok, bylo podle znalce pro Silovského velkým ponaučením. „On si dostatečně neuvědomoval následky toho, co provádí, co by mohlo nastat, kdyby se vrátil do republiky,“ řekl odborník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…