Chtěl promluvit, tak zemřel? Ministr vnitra na něj v TV hodil kus nábytku. Čtěte více o spojenci Janukovyče, jehož úmrtí budí vášně

16.04.2015 13:02

V Kyjevě byl včera, 15. dubna zastřelen bývalý poslanec Věrchovné Rady za Stranu regionů Oleg Kalašnikov. Kalašnikov byl zastřelen před svým bytem ve večerních hodinách. Ukrajinské úřady nyní jeho smrt vyšetřují.

Chtěl promluvit, tak zemřel? Ministr vnitra na něj v TV hodil kus nábytku. Čtěte více o spojenci Janukovyče, jehož úmrtí budí vášně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí Nezávislosti jako na dlani

Kalašnikov se narodil v roce 1962 a vystudoval několik sovětských vojenských škol se specializací na vojenskou rozvědku. Do roku 1997 působil ve vojenských strukturách Sovětského svazu a Ukrajiny. Podílel se mimo jiné na likvidaci havárie v Černobylu. Na Ukrajině založil vojenský spolek a občanskou platformu Děržavnost. 

V roce 2006 až 2007 byl poslancem ukrajinského parlamentu. Spolu se skupinou poslanců Strany regionů měl v budově parlamentu skandálně fyzicky napadnout skupinu novinářů místní televize a později byl v souvislosti s tímto útokem vyšetřován. 

Kvůli tomu v roce 2007 nemohl znovu kandidovat do parlamentu, ale zůstal i nadále členem strany. V roce 2012 kandidoval opět, ale do parlamentu se nedostal. Měl působit jako poradce tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. V posledních měsících vystupoval aktivně proti současné kyjevské vládě, nevybíravě kritizoval Majdan a patřil k organizátorům kyjevského „Antimajdanu“ v Mariinském parku. Podle dalších zpráv  v této činnosti pokračoval i nyní: měl organizovat „placené“ mítinky proti dnešní vládě. V lednu 2014 na něj při vzrušené televizní debatě hodil stolek Arsen Avakov, nynější ministr vnitra Ukrajiny. Jak se ukázalo, Kalašnikovovi po změně režimu v Kyjevě, bylo často vyhrožováno telefonáty a textovými zprávami. 

Zde video z TV

Podle vyjádření poradce  ministra vnitra Antona Herašenka existuje několik pracovních verzí pro Kalašnikovovu vraždu: politická motivace související s jeho politickou aktivitou, obchodní motivace, osobní motivace, loupežná vražda a popřípadě další. Herašenko ale ve svém vyjádření také napsal, že „Bezpochyby zemřelý věděl příliš mnoho o tom, kdo a jak financoval ‚antimajdan‘, který stál Janukovyče a jeho kamarilu několik milionů hřiven na den. Tato tajemství si vezme s sebou do hrobu. Ale nejenom Kalašnikov toho věděl hodně.“ Poslanec Věrchovné rady Borislav Běreza naznačil, že za vraždou mohl být fakt, že prý měl Kalašnikov začít o svých aktivitách a jejich finanční podpoře vypovídat a snažil se tak vydírat svoje politické sponzory. 

Kalašnikov je  už čtvrtým členem Strany regionů, který zemřel během posledních několika měsíců. V únoru vyskočil z okna bývalý poslanec Michail Čečetov, který po sobě nechal vzkaz se slovy: „Nemám morálních sil víc trpět. Prosím o pochopení a odpuštění.“ V březnu zemřel také bývalý poslanec Stanislav Mělnik. I přesto, že exposlanec po sobě měl nechat také dopis na rozloučenou, je jeho smrt vyšetřována jako úmyslná vražda. O pár dní poté se zastřelil bývalý šéf oblastní administrativy Záporoží Alexandr Peklušenko, který byl vyšetřován za svoji činnost v roce 2014 v době revoluce. 

Ministr vnitra Arsen Avakov odmítl souvislosti mezi smrtí Kalašnikova a ostatních a požádal média, aby nespekulovala. 

Kalašnikovo zabití je vyšetřováno jako úmyslná vražda. Několik hodin poté ukrajinská média oznámila, že v noci před domem zavražděného (a v místě vraždy) byla okradena jeho snacha. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…