Chudáci uprchlíci, kteří nás masakrují a zabíjejí děti. Blbečci, co nám vládnou. Totální záhuba. Kreatury. Bělobrádek, Gazdík či Okamura se nám vyjádřili k útokům migrantů

25.07.2016 16:49

ANKETA Vraždění lidí islámskými imigranty. Masakr v Nice, střelba v Mnichově, sekerový útok ve vlaku, vražda mačetou těhotné ženy ze strany syrského žadatele o azyl, další žadatel o azyl odpálil v neděli večer v bavorském Ansbachu bombu a zranil 12 lidí… Expert ODS na školství Václav Klaus ml. reagoval na útoky muslimských imigrantů tak, že uvedl, že nevidí jinou cestu než odejít z EU a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. Co na to čeští politici?

Chudáci uprchlíci, kteří nás masakrují a zabíjejí děti. Blbečci, co nám vládnou. Totální záhuba. Kreatury. Bělobrádek, Gazdík či Okamura se nám vyjádřili k útokům migrantů
Foto: youtube.com
Popisek: Výbuch v Bruselu

Anketa

Který představitel by měl opustit svou funkci?

hlasovalo: 12728 lidí

„Nevidím jinou cestu než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme,“ napsal na Facebooku expert ODS na oblast školství Václav Klaus mladší.

Proč bychom měli při vystoupení z EU o třetinu zchudnout?

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si o jeho slovech myslí. Řada politiků s ním souhlasí, že je potřeba hlídat hranice České republiky. Někteří říkají, že kdyby Česká republika z EU vystoupila, není se třeba obávat poklesu životní úrovně o třetinu. Jiní tvrdí, že ochrana našich hranic nás od násilí ze strany muslimských imigrantů neuchrání.

Předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš na dotaz nereagoval. Ani místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Myslím si, že je to nesmysl,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Nevím, proč bychom měli o třetinu chudnout. Spíše je potřeba ať už v rámci EU, nebo mimo tuto byrokratickou strukturu, hledat formu bezpečnostní politiky pro ČR,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Zajímalo by mě, kým by pan Klaus nechal ‚tvrdě kontrolovat hranice‘, jak by to provedl technicky, kde by nyní vzal tolik vojáků. Je to zkrátka prostý populismus. Je expertem na školství, ale zjevně ne na bezpečnost. Osobně si nemyslím, že vystoupit z EU je řešením, mimo jiné i proto, jak moc a jak těsně je naše malá ekonomika spjata s EU. Vážím si, že pan Klaus poctivě přiznává zhruba třetinový pokles ekonomiky a tím i příjmů obyvatel. Jsou na to ti, kteří chtějí vystupovat z EU, připraveni?“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„V tom případě je mi především líto dětí členů ODS. Zajímavý je jeho odhad, že odchodem z EU bychom zchudli o třetinu. Mám další nápad: zrušme v Čechách auta a motocykly a ušetříme víc životů než atentátníci, kdy u nás hrozili,“ uvedl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Občané musí rozhodnout, jestli chtějí zůstat v EU, která diktuje nesmysly jako imigrační kvóty

„Úsvit bojuje za ochranu českých hranic už druhým rokem. Jsem rád, že i ostatní politici začínají chápat, že vlastní bezpečnost si musíme pohlídat sami, protože to za nás nikdo neudělá, rozhodně ne Brusel. Ve Sněmovně je připraven náš návrh ústavního zákona o vystoupení z EU, jehož projednání ale Sobotkova a Babišova koalice opakovaně blokuje. Občané musí rozhodnout, jestli chtějí zůstat v Unii, která diktuje nesmysly jako imigrační kvóty a za ochranu Evropy považuje dohodu s tureckým diktátorem Erdoganem. My tento zákon, který je jediným legislativním návrhem pro vypsání referenda, budeme chtít opět projednat na nejbližším jednání Sněmovny,“ informoval předseda Úsvitu Miroslav Lidinský

„U někoho s příjmením Klaus mě to vůbec nepřekvapuje a divím se novinářům, že to vůbec řeší. Prostě vokurková sezóna. Je tisíc podstatnějších věcí. Tolik teroristických útoků za poslední týden bohužel nevěstí vůbec nic dobrého,“ uvedla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Pochopil bych, kdyby Václav Klaus ml. předložil k diskusi ucelenou  reálnou koncepci řešení jako alternativu, i když se domnívám, že v současnosti žádná přijatelná alternativa není. Pokud budou ‚významní‘ představitelé ODS přicházet s podobnými nápady, posunou tuto stranu mezi extremisty, v lepším případě mezi utopisty. Jen tak plácnout, že v třetinovém zchudnutí není problém, může akorát ten, který má pocit, že se ho to netýká. Představa, jak si ve všem poradíme sami a že se tím vyhneme problémům, se kterými je konfrontována Evropa, je naivní. Jsme součástí Evropy, a proto bychom měli hledat společné řešení. Evropa by se měla vážně věnovat a řešit kořeny zla, které ji začínají paralyzovat. Neměla by zůstat v defenzivě. Zároveň však ke všem složitým krokům sahat velmi uváženě a konsensuálně,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Myslím si, že se zbláznil. Co ten blázen, co postřílel lidi v hospodě na Moravě? To byl také imigrant? Jestli si dneska někdo myslí, že lze uzavřít zemi uprostřed Evropy, tak to nemůže být myslící člověk. Kdyby navrhoval více důsledné chytání překupníků ilegálních zbraní, větší opatrnost u psychicky narušených osob a podobně, tak to bych chápal. Ale tohle? Klíčová otázka pro Klause mladšího: Kde je více mrtvých? V Severní Koreji, nebo v Německu?“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Při vystoupení z EU rozhodně nehrozí, že o třetinu zchudneme

„Populismus, přetvářka a lži ODS neznají hranic, je to typická mainstreamová strana, která jedná stylem kam vítr tam plášť a obelhává voliče. Za naše hnutí SPD jsme totiž již pětkrát navrhovali ve Sněmovně referendum o vystoupení ČR z EU, ale poslanci ODS nikdy náš návrh nepodpořili, naposledy tomu bylo minulý měsíc. My v SPD jsme k názoru, ze řešením situace je vystoupení ČR z EU, dospěli už dávno – s tím, že rozhodně nehrozí, že o třetinu zchudneme. Není třeba lidi strašit – evropské země spolu budou obchodovat i po rozpadu EU, pouze se vrátíme k původnímu modelu, kdy Evropa měla společný trh a volnost pohybu pro občany evropského prostoru se zachováním národní suverenity,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Jak je vidět, jablko nepadá daleko od stromu. Myslím, že je to naprosto bláznivá populistická myšlenka. S terorismem je třeba bojovat, ale ne vystoupením z EU,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„No je to hodně radikální, ale pokud se nezlepší bezpečnostní politika EU, tak jedno z možných řešení,“ reagoval na návrh Klause mladšího místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

„Nad prozřením lidí podobného ražení by si člověk, co si srdce napravo nestěhuje, mohl užívat i oprávněné zadostiučinění. Doba však houstne příliš rychle a nebezpečně, aby to smělo skončit jen jím. Teď to chce nemilosrdně racionální uvažování – a to napříč celým demokratickým spektrem. Úplnou a naprostou věrohodnou bilanci výnosů a ztrát, padajících na konto naší ‚omezené suverenity‘. Schopnost vynutit si, aby z toho, co tato mozaika obnaží, vyvodila adekvátní závěr i česká exekutiva a legislativa. Že bychom díky svébytnější politice zchudli, je groteskní mýtus šířený Hujery a ‚euroidioty‘. Bude-li to politika v národním zájmu, a ne k potěše dobyvatelů renty, uvolní prostor rozvoji, o jakém si v dnešním zajetí můžeme nechat jen zdát,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Obávám se, že nám to nemůže pomoci. Nicméně je nezbytné, aby si představitelé všech států EU uvědomili, že prioritou je bezpečí vlastních obyvatel. Ostatním je třeba pomáhat s ohledem na humanitární možnosti, ale pokud si příchozí podané ruky neváží a masakrují civilní obyvatelstvo včetně dětí, je třeba tvrdě zasáhnout. A uvědomit si, na jakých základech evropská civilizace vznikla. Ty se nyní drolí ve zmatku a chaosu z neznalosti,“ upozorňuje místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Můj názor je následující. K čemu nám budou evropské dotace, které jsme si mimochodem krvavě předplatili uvolněním prostoru pro zahraniční kapitál a zboží, když se nebudeme cítit bezpeční ve vlastní zemi? Když budeme mít za každým rohem policajta se samopalem, když budeme s obavami sledovat každého snědého člověka v nákupním centru nebo na letišti či v metru? To,co se teď děje v Německu, to je zákonité a přijít to muselo s tím, že to je teprve začátek. Taková Unie nemá smysl a než to, tak bude lépe se vrátit ke kořenům. To znamená z Unie vystoupit,“ uvedl předsed SPO a senátor Jan Veleba.

„Na rozdíl od pana Klause ml. bych ale postupoval koordinovaně se zeměmi V4. Ale meritorně má pravdu, neboť jsou věci, které mají přednost před ekonomikou. Tou hlavní je naše země, která musí zůstat naše. Narodil jsem se na patnácti hektarech půdy a můj otec, obyčejný sedlák, který je dávno po smrti, mně vštípil následující zásadu – k našemu národu patří tři atributy: jazyk, kultura a půda. Já s ním souhlasím a nechci, aby se na tom něco měnilo. Nechci se s nikým dělit, jak to po čtyři století po Bílé hoře museli dělat naši předci a nemyslím si, že na těchto zásadách je něco špatného,“ dodal Veleba.

Kdyby premiér Sobotka a další nelezli EU do ‚Brusele‘…

„Poradce předsedy ODS nemá přesné informace. Hranice můžeme chránit i dnes a Úsvit to také už rok prosazuje. Jiná věc je, že nás kvůli tomu nesmyslně nálepkovali jako extremisty. Co se týká EU, kdyby premiér Sobotka a další nelezli EU do ‚Brusele‘ a místo toho razantně prosazovali zájmy našich občanů, mohla být situace jiná. Vystoupení z EU je krok na několik let (jak ukazuje Brexit). My musíme chránit naše občany hned. Proto, kromě kontroly hranic požaduji důrazné odmítnutí povinného přerozdělování migrantů, důrazné odmítnutí bezvízového styku s Tureckem a jasnou změnu přístupu EU k členským státům. Evropa se musí bránit, chránit své vnější hranice, zpřísnit azylové právo, rychle vracet ty, kteří k nám přicházejí nelegálně a nemají právo na azyl a tak dále. Pokud EU nezmění systém chování vůči členským státům, bude dál fungovat systémem nařízení a nesmyslných směrnic, nebo by nám bránila činit kroky na vlastní ochranu, pak nemá smysl v EU setrvávat. Ale, nemůžeme čekat dva roky, až začneme bránit naše občany, my je musíme bránit ihned. Úsvit to prosazuje víc než rok,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pokud vláda vyjedná, aby se na nás nevztahovala společná migrační politika EU a pokud nám vyjedná právo hlídat vlastní hranice, jako to má Dánsko, mohli bychom si udržet bezpečnost i v EU. Jinak je ale Czexit jediná možnost,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Již čtvrtý útok na místní obyvatele během jediného týdne hlásí Německo. Přesněji SOUSEDNÍ Německo. Za většinou těchto tragédií stojí žadatelé o azyl. Jak dlouho se ještě budeme na ty, kteří zabíjejí a zraňují nevinné lidi, včetně dětí, dívat jako na chudáky a budeme jim nabízet pomoc? Statistika útoků v okolních zemích se dramaticky zvyšuje. Naši politici se už nemohou tvářit, že se nic neděje a k podobným incidentům dochází daleko za hranicemi naší vlasti. Je to blízko... velice blízko. Pokud navíc Německo zpřísní svá bezpečnostní opatření (což je zcela logické), je jen otázkou času, kdy se podobné kreatury začnou projevovat také u nás. Je třeba udělat maximum pro bezpečnost naší země. Teď hned. Je nutné okamžitě posílit kontroly na hranicích, a to především s Německem, ale také ostatními zeměmi a uprchlíky nemilosrdně odhánět od našich hranic! Jakmile začnou migranti ukazovat, co umí, také u nás, bude již pozdě,“ varuje senátor Ivo Valenta.

„Václav Klaus junior se vůbec dopouští bizarních výroků. Pokud podoben svému otci míří ke krajní pravici typu Wilders, Le Penová, je to jeho volba. A držet ho v ČR a EU nikdo nebude. Ale nechat Evropu rozervat jejími konkurenty je špatná volba. Ani skeptická ODS neprahne po takovém izolacionismu spojeném s pádem do chudoby. Asi je dobře, že časy Klausů už skončily. Problémy EU je třeba řešit seriózně, a ne rozdmýcháváním iracionálních nálad. Změna smluvního základu evropské integrace na vyváženější pro členské země a demokratičtější pro občany. Na nadnárodní úrovni nechat jen to nejnutnější,“ domnívá se místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Václavu Klausovi mladšímu se zřejmě stýská po železné oponě nebo se ODS chytá každého populistického stébla. Bezpečnost občanů v naší zemi je zajištěna a odchod z EU ji nezlepší. To je velký omyl. A co se týká životní úrovně, pak bych se nerad vracel o 20 let zpět,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Jestli ale lídři EU z nás všech chtějí udělat bezbranné ovce, tak raději pryč od nich

„V hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura jsme rádi, že pan Václav Klaus mladší přijal program našeho hnutí. Pan Václav Klaus mladší má velmi podobné názory na školství, jako jsou naše postoje, které jsou obsaženy programovém dokumentu SPD, takže je do jisté míry logické, že se k našemu programu přiblížil i v otázce Evropské unie a zastavení nelegální imigrace. Nesouhlasíme pouze s jednou jedinou věci, a tou je jeho předpoklad, že při vystoupení z Evropské unie o jednu třetinu zchudneme. Pravý opak je pravdou: setrvání v Evropské unii znamená totální národní a státní katastrofu pro Českou republiku. Vystoupení z EU znamená osvobození, prosperitu a hlavně bezpečí. Rádi přivítáme Václava Klause mladšího na akcích našeho hnutí. Bohužel zatím pan Václav Klaus mladší reprezentuje politickou stranu, jejíž názory jsou zcela odlišné oproti těm, které sám prezentoval, neboť ODS je mainstreamový sluha Evropské unie,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala

„Pokud EU zásadně nezmění svoji politiku a přístup, bohužel jinou cestu nevidím. Zvláště pak, jestli bude Evropská komise dál vyvíjet snahu nás odzbrojit. Kam tato politika vedla v Německu nebo ve Francii, můžeme vidět. Po sérii útoků je snad už každému jasné, že policie prostě nemůže být všude a hned – a lidé proto mají mít možnost se adekvátně bránit sami. Je to to samé, jako kdyby nám chtěli sebrat lékárničky z aut a při nehodě jsme měli čekat na příjezd záchranářů – protože přeci jen profesionál může poskytnout tu jedinou správnou pomoc... Jenže i ta laická může udržet zraněného naživu do příjezdu profesionálů. Nemusí – ale může. Stejné je to u ozbrojené veřejnosti. S jedním rozdílem – velká část držitelů zbraní u nás jsou ‚srdcaři‘, kteří se zbraním a souvisejícím věcem, včetně výcviku, věnují nejspíš více, než průměrný pochůzkář, který pár ran ročně na střelnici bere jako nutné zlo. Jestli ale lídři EU z nás všech chtějí udělat bezbranné ovce, tak raději pryč od nich,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Bezpečnost je velice důležitá. V této oblasti by měly státy EU více spolupracovat. Hermeticky uzavřené hranice jsou iluzí, pokud se pan Klaus nechce vrhnout do budování Severní Koreje uprostřed Evropy,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Pokud Babiš tvrdí, že mají být střeženy hranice EU, tak je to hezké, ale miliony potenciálních teroristů jsou už uvnitř EU

„Plně s Václavem Klausem mladším souhlasím. Jenže je tu právě to jenže. Pominu skutečnost, že do EU jsme vůbec neměli lézt, ale stalo se, žel. Obávám se, že by to nebylo třetinové zchudnutí, ale totální záhuba ze strany ostatních. Víte, ona Velká Británie je v jiné situaci. Je podstatně větší, leží mimo území a tak dále. Známé skutečnosti. Naše rozkradené národní bohatství, průmysl v cizích rukách, zničené zemědělství, které nás kdysi před převratem bylo schopno uživit, a tak bych mohl pokračovat. Dnes by uraženým hlavám v Bruselu stačilo zastavit a znemožnit nám dovoz potravin a mají nás na lopatě,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Cestu vidím v nutnosti rekonstrukce EU, postavení států na stejnou úroveň se stejnými právy. Jenže toho se takové Německo, či Francie nevzdají. Pak už zbývá jen spojení s ostatními státy, které mají k Unii stejné výhrady a začít práce na rozpuštění EU. Naprosto souhlasím se stoprocentním střežením a zajištěním nepropustnosti našich hranic. Ale ani v tom bychom nesměli zůstat osamoceni. Pokud Babiš tvrdí, že mají být střeženy hranice EU, tak je to hezké, ale miliony potenciálních teroristů jsou už uvnitř EU a nyní k nám mohou volně cestovat! Pokud je jedna hráz děravá, musíme novou postavit na našich hranicích, to dá přece rozum. Ten ale u blbečků, kteří to způsobili a kteří nám vládnou, nehledejte,“ dodal Doubrava.

 „Ochrana bezpečnosti našich občanů je pro mě prvořadá, a to na úkor čehokoli, to znamená klidně vystoupení z EU a snížení životní úrovně našich obyvatel. Lidský život má nevyčíslitelnou hodnotu!“ říká poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Cesta pro ČR spočívá v posílení vlastní schopnosti se bránit, tedy zavedení základní vojenské služby, 5měsíční služby. Dále k prosazení vlastních postojů k migraci. Na radikální kroky, které by nás poškozovaly, je čas,“ říká senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Já to nevidím jako akutní řešení. Naše členství v EU má i plno výhod. Pořád ještě stojí za pokus ji reformovat, nicméně jako pojistku bych urychleně přijal zákon o referendu. Mám na mysli obecný zákon, bez výjimek. Jako hraniční pro pokusy změnit Unii bych viděl okamžik, kdy Brusel silovým hlasováním prosadí například směrnice o společné azylové a sociální politice,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Při vystoupení z EU přijdeme o dotace na nesmysly. Těžko se bránit nepříteli, když už pochoduje tvou zemí

„Bohužel v mnohém má Klaus mladší pravdu. Jen s tím zchudnutím pravdu nemá. Pouze přestanou přicházet z EU peníze na věci, jež mnohdy nezbytně nepotřebujeme. Ohledně hranic a jejich ochrany má stoprocentní pravdu. Staré přísloví praví ‚těžko se bránit nepříteli, když  už pochoduje tvou zemí‘,“ říká senátor ČSSD Miloš Malý.

„Souhlasím na 100 procent. Lepší být chudší než zmasakrovaný a chudší. Německo je bohužel s terorismem teprve na začátku,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„´Vypadnout z EU´ není tak jednoduché. Když o třetinu zchudne bohatý, je to jiné, než když zchudne chudý. Nicméně, pokud bude destrukce Unie zvenku i zevnitř pokračovat, nebude za pár let odkud vypadnout,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Je škoda, že se novináři nezajímají a nezveřejňují také stanoviska KSČM. Je s podivem jak rychle dokáží v ODS měnit názory a postoje, ale chápu, vlastní témata pro politiku, kterou by oslovili voliče chybí a proto je třeba náležitě využít strachu, který obchází Evropou. To co dnes říká pan Klaus mladší jsem řekl již před rokem a upozorňoval jsem také na to, že nejsme schopni ostrahy našich hranic,“ sdělil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Pan kolega směšuje řešení dvou problémů. Nesouhlasím s vystoupením z EU. Že je nutná změna ve vedení EU a v některých strategiích EU, je zřejmé. Selhává-li ochrana schengenského prostoru, pak je logické, že se jednotlivé státy musí chránit sami – viz rozhodnutí rakouské vlády o ochraně hranic s Maďarskem a tak dále. S tvrdou ochranou našich hranic souhlasím. Ale jde také o to, aby někteří politici neobešli názor Sněmovny, která nesouhlasí s kvótou na počet uprchlíků a tito migranti nepřišli do naší země ‚legálně‘,“ myslí si poslanec ANO Karel Rais.

„To mě pobavilo, protože poprvé zastánci Czexitu přiznali, že naše vystoupení z EU bude mít pro tuto zemi obrovské finanční důsledky. Jinak je to neskutečná pitomost. Zavedením pohraniční služby se nezabrání nelegální migraci ani terorismu. Proto by Václav Klaus měl zůstat u školství. Tam s většinou názorů naprosto souhlasím,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Pud sebezáchovy

„Tento uvedený názor Klause mladšího je vyjádřením pudu sebezáchovy a ten je po pudu sexuálním druhý nejsilnější. Samozřejmě je to o prioritách. Je faktem, že EU selhala na celé čáře a je zcela legitimní se ptát, zda má takové nefunkční uskupení smysl. Otázkou je, co je lepší. Zda být o něco méně bohatý a žít, co se týče imigrantů v relativním bezpečí, anebo si myslet, že jsem bohatý a žít ve strachu z teroristického útoku. Na tyto otázky bude nutno brzy odpovědět,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Vystoupením z EU uprchlíky nevyřešíme. Musí se zastavit příliv imigrantů do Evropy, primárně Německa. Jestli si pan Klaus ml. myslí, že vystoupením a kontrolou našich hranic se zastaví budoucí příliv k nám, tak je naivní anebo populista. To by musel postavit ostnaté dráty kolem dokola. Navíc k nám žádní imigranti nechtějí, ani je tu nemáme, nedáváme jim totiž štědré sociální dávky. Zrušit všechny sociální dávky pro imigranty v celé EU, to by vše vyřešilo,“ tvrdí poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Je to zajímavá úvaha, zejména pokud by se to mělo týkat hypotetického zchudnutí o třetinu. Nemyslím si totiž, že evropská spolupráce koncipovaná mimo struktury EU by k něčemu takovému vedla, a je v tomto smyslu jasné, že obdobně uvažuje i Velká Británie. Jen naši političtí představitelé to nechtějí jaksi chápat. Striktní ochranu a důsledné kontroly na hranicích podporuji dlouhodobě, a to i na úkor snížení komfortu cestování,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Je to možné, jestliže tak národ rozhodne v referendu. Ale výjimečně ještě zareaguji otázkou: A co NATO juniore?“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Já tento názor nesdílím. Odchodem z EU padáme do náruče Ruska,“ reagoval na Klausova slova poslanec ODS Petr Bendl.

„Václav Klaus mladší se poslední dobou zbláznil, takže se nedivím, že vykřikuje podobné nesmysly,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

„To je zatím předčasný závěr, i když to tak může dopadnout, pokud si i nadále budeme lhát. Prevence byla zpochybňována a prezident kritizován za reálný přístup. Neziskovky získaly a stát je dál rozkrádán. Někdo za to může, ale nikdo není potrestán,“ uvedl senátor Václav Homolka.

„Je to radikální postoj, na který možná dojde. Doba je těhotná neřešenými problémy,“ reagoval na slova Klause mladšího poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Kdyby to bylo řešení, tak bych souhlasila, ale je to populistický nesmysl. Zavést kontroly na hranicích může česká vláda zítra. Pokud to bude nutné, věřím, že to udělá. Spíš se dívám na to, jak zabránit násilí, nenávisti a radikalismu, který se šíří jako nákaza a žádné hranice mu v tom nezabrání. Školy mají jedinečnou možnost působit pozitivně na děti a mládež. EU to za nás neudělá. Pokud si to Václav Klaus myslel, pak chápu, že je zklamán. My musíme své děti vychovávat k hodnotám sami, to znamená také dokázat naše hodnoty bránit,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Ne servilní přikyvování, ale aktivní a suverénní návrhy

„Václav Klaus mladší mi poslední dobou připadá jako ‚brouk pytlík‘, který posbíral vědomosti v kině! Jenže jméno Klaus není jméno diváka, ale superstár 90. let minulého století plných zlodějen, bordelu a volné ruky trhu. Rád čtu připomínky Václava Klause ke školství, jako vykopnutý ředitel PORG má k tomu jistě co říci. Ale bezpečnostní politika je něco trochu jiného. Izolace nepomáhá, ale naopak v globálním světě škodí. Jak dlouho si myslíte, že vydrží ploty před náporem milionu... Na vině je náboženství. Populační exploze v nejubožejších zemích je proti přírodním zákonitostem. Žádný živý tvor nepřivádí mláďata do nedostatku. Jen náboženství říká množte se a tím rozšiřuje řady svých stoupenců. Toto je hlavním problémem současného stavu, kdy se násobí populace nejchudších zemí, aniž by měly dostatek vody a potravin. Hlavně, že věří v džihád. A kdo je jejich nepřítel?“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Když se projedu a projdu po již tak chudém a zdevastovaném Ústeckém kraji, který se po kuponové privatizaci a desperátských devadesátých letech propadl z průmyslového kraje na kraj chudoby, tak si nedovedu představit jak ještě o třetinu zchudneme. Jsou tu desítky čističek odpadních vod ve městech a obcích, kilometry silnic a dalších potřebných infrastrukturalních staveb z dotací EU. Kam bychom se měli ještě propadat? EU se musí změnit, ale odchod není kam. Změnit se musí náš přistup k řešení v EU. Ne servilní přikyvování, ale aktivní a suverénní návrhy. Tvrdý postoj proti nezákonným překročením hranic. Internace těch, kteří k nám vstoupí bez povolení, jejich okamžité vyhoštění. To musí být také náš postoj v institucích EU. Tvrdé vyžadovaní práva a ochrana vlastních obyvatel v součinnosti s dalšími státy EU. Konec německé EU, významně ovlivněné politikou USA. Evropská unie spolupracujících a partnerských evropských států, ne nový žalář národů. Stop nevoleným komisařům, pro které není v jejich národních státech uplatnění. Tvrdá společná obrana Evropy, nikoli bezzubá buzerace!“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Tak to jsou metody, jak na sebe upozornit. I negativní reklama je reklama, zejména před volbami. Není možné se hlásit k západnímu nazírání na EU a srdcem tíhnout na východ. Nesouhlasím tedy s těmito výkřiky,“ říká poslanec ANO Vlastmil Vozka.

„Je to jeho osobní názor, který já osobně nesdílím,“ reagoval poslanec ODS Ivan Adamec.

„Velká česká zeď? Už jednou kolem našich hranic ostnatý drát byl. Izolace není řešení ani v této – a to nepopírám – vypjaté situaci. Řešení je hlídat hranice EU. Ale i to je jen část problému,“ říká poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Nejsem tohoto názoru,“ reagoval stručně na Klause mladšího senátor ODS Jiří Burian.

Pokud chce Junior vypadnout z EU, cestu na Východ má otevřenou…

„Výjimečně nacházím v Juniorově požadavku na zavření hranic, který vyslovil po masakru v Mnichově, jistý prvek racionality (byť s podstatnými výhradami, které uvádím níže). Zjistilo se totiž, že zbraň, kterou osmnáctiletý pacient v psychiatrické péči v Mnichově střílel, byla repasovaná česká nebo slovenská zbraň, která byla před tím nedostatečně znehodnocena pro použití jako divadelní atrapa. Ve světle odporu České republiky ke zpřísnění podmínek pro znehodnocování zbraní (Poslanecká sněmovna k tomu přijímala usnesení proti přípravě evropského nařízení, jehož cílem bylo právě zmenšení rizika dovozu zbraní pro podobné účely z naší oblasti, letos 20. dubna, a jak vidno z výpisu hlasování byli jsem tehdy tehdy mezi přítomnými poslanci jen já a poslanec Gabal, jenž navíc ve vystoupení na tento aspekt velmi důrazně upozorňoval, kdo usnesení, které by omezily české zdroje zbraní, jako byla ta mnichovská) mohlo by skutečně to, že bychom se podle Juniorova návrhu dobrovolně zavřeli, jistý druh rizika pro Západní Evropu snížit. Uvážíme-li však náklady a výnosy takového dobrovolného zavření se do karantény, byl bych samozřejmě proti. Je jednodušší přistoupit na lepší znehodnocování zbraní tak, aby nemohly být znovuuváděny do provozu, a zavést přísnější opatření zlepšující nad nimi dohled i omezující množství zbraní mezi lidmi, což by samozřejmě omezilo i černý trh – jak u nás, tak přeshraniční. Zde tedy podle mne Junior výrazně přestřelil,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Druhou poznámku mám ke zvláštnímu druhu jasnozřivosti, kterou Junior ve svém prohlášení k Mnichovu projevil. Tento český středoškolský kantor zřejmě věděl o dva dny dřív, než němečtí kriminalisté, že se jednalo o repas od nás nebo ze Slovenska. Nabízí se otázka, odkud má Junior takové zdroje informací – a jen doufám, že vycházel z obecné špatnosti poměrů, o kterou se jeho rodina u nás zasloužila, nikoli z konkrétního osobního napojení na černý trh s českými nebo slovenskými repasy pro západoevropské zločince. A pokud chce Junior vypadnout z EU, cestu na Východ má otevřenou, nikdo ho zde nedrží. Ruský pas dostal Depardieu, přes kontakty svého otce na vrcholné představitele Putinova Ruska by jistě něčeho podobného dosáhl i Junior. Pokud ho otec doma z ruštiny zkoušel stejně důkladně, jako třeba ministry při cestách do Ruska, jistě mu ani jazyk nebude dělat potíže,“ dodal Jiří Zlatuška.

Nynější útok je již pátým násilným činem vůči civilistům v západní Evropě za posledních deset dní, v Německu pak čtvrtým. V pátek osmnáctiletý útočník zastřelil v nákupním centru v Mnichově devět lidí, začátkem týdne zase sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu napadl ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekerou a nožem cestující a zranil přitom čtyři lidi. Ještě o čtyři dny dříve najel ve francouzské Nice do davu lidí nákladním autem muž původem s Tuniska, 84 jich zabil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…