Chudí zadotují bohaté. Vážně o elektromobilech

07.11.2021 18:54

„Elektromobily by mohly být dobrým nástrojem, kdyby nešlo o jednostranné řešení s plánem přejít stoprocentně na elektromobilitu,“ poznamenal v Pro a proti Českého rozhlasu Jan Macek z Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT. Společně s ním diskutoval také Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy.

Chudí zadotují bohaté. Vážně o elektromobilech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předávání elektomobilů městské policii Zlín

Podle Radka Špicara ze Svazu průmyslu a dopravy bude mít elektromobilita svoje místo, ale jsou tady i jiné alternativy. „Jako je vodík, syntetická paliva a tak dále,“ uvedl Špicar. Expert z ČVUT Macek potvrzuje, že někde je elektromobilita přínosná, kdy se například hodí ve městech pro osobní auta, městskou hromadnou dopravu a dovážkové služby. Co se týče osobní dopravy, je podle jeho slov otázka, kdo si může dovolit takové auto koupit. Špicar v té souvislosti dodává, že ceny půjdou dolů.

Špicar poté také hovořil o tom, že výroba elektromobilů je špinavější než u klasických vozů, což se však po několika letech užívání stírá. Macek v té souvislosti upozornil na to, že svět odebírá baterie z Číny, která neplánuje bezuhlíkovou ekonomiku a staví další uhelné elektrárny. 

Macek se závěrem vyjádřil i ke Green Dealu. „Chudí platí na bohaté. Chudí nebudou využívat tolik těchto výdobytků, zatímco bohatí ano, ale z daní všech se sbírají prostředky na tyto dotace,“ zakončil Macek, že jde o velký sociální problém.

V souvislosti s Green Dealem Špicar hovořil o tom, že pro Česko je klíčové, aby jádro bylo uznáno jako čistý zdroj. Zároveň uznal, že elektromobily mohou skutečně přispět k tomu, že budeme snižovat emise CO2. „Zcela jistě už teď jejich používáním chráníme zdraví lidí ve městech,“ dodal. 

A poukázal i na nedostatečnou infrastrukturu, kdy podle něj je nyní na energetickýh firmách, které by to měly chápat jako příležitost k expanzi. „Je to téma i pro majitele čerpacích stanic a stát,“ uzavřel. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…