Chvilkař Roll varoval Babiše: Neodstoupil, tak ponese následky

02.02.2020 17:21

Spoluzakladatel spolku Milion chvilek Benjamin Roll konstatoval, že když předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nevyslyšel demonstranty a neodstoupil, musí si nést následky. Vysvětlil také, jak je to s financováním spolku. Důrazně odmítl, že by financování spolku bylo jakkoli podivné. Došlo i na volbu členů Rady ČT a Českého rozhlasu.

Chvilkař Roll varoval Babiše: Neodstoupil, tak ponese následky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Benjamin Roll

Benjamin  Roll v rozhovoru pro server Forum24.cz zopakoval, že spolek Milion chvilek pro demokracii chystá šňůru protestů po krajských městech, při kterých se bude i debatovat o demokracii.  Byl by rád, aby sérii demonstrací nezastínily úvahy o údajně podivném financování Milionu chvilek. Tyto úvahy považuje Roll za faul, protože je zcela jasné, jak je Milion chvilek financován. Stačí se podívat na transparentní účet spolku. Ve výročních zprávách spolku lze pak sledovat, kolik peněz stojí udržení spolku v chodu.

Výdaje na mzdy, DPP, provozní náklady spolku a podobně jsou řešeny přes běžný účet a dají se pak sledovat ve výročních zprávách spolku, které zveřejňujeme na webu. Základní přehled financování je popsán na našich stránkách. Průměrná výše pravidelného daru se pohybuje okolo 250 Kč, u jednorázového příspěvku je to okolo 900 Kč. Největší dar v loňském roce činil 200 000 Kč. Důvěryhodnost je největší síla, kterou spolek má. O důvěru lidí musíme proto pečovat i vlastní otevřeností a trpělivým odrážením pomluv,“ uvedl Roll.

Pokud jde o předsedu vlády Andreje Babiše, prý si musí nést následky toho, že neodstoupil z postu premiéra, ačkoli je podle auditorů Evropské komise ve střetu zájmů.

„V prosinci potvrdil audit Evropské komise střet zájmů Andreje Babiše a státní správa odmítla jednat, a proto jsme vyšli do ulic dříve, než jsme původně plánovali. Andrej Babiš neodpověděl na naše ultimátum, neodstoupil do konce roku ani nevyřešil své problémy, a proto se nyní zvedne vlna protestních a kreativních akcí napříč republikou,“ zdůraznil Roll.

Zopakoval také, že Milion chvilek se nepromění v politickou stranu. Členové spolku se vidí jako hlídací psi demokracie, kteří chtějí politické strany hlídat a ne se s nimi utkávat ve volebním klání, jak je k tomu vyzval sám Babiš nebo dříve i exprezident Václav Klaus, který nejednou prohlásil, že by aktivisté z různých uskupení měli vstoupit do politiky a pokusit se získat důvěru voličů ve volbách. Pokud uspějí, mohou následně své představy realizovat při správě věcí veřejných.

Roll skutečně vidí roli spolku jinde. Chce hlídat demokracii, která není nikdy zcela dokonalá. Ohlídat chtějí také volby členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Kromě toho chtějí členové spolku věnovat pozornost třeba volbě ombudsmana. Nejdůležitější prý bude, že všechny akce spolku budou probíhat v klidu, protože podle Rolla je třeba v lidech udržet či obnovit důvěru v demokracii a demokratické instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…