Chvilkaři chtěli znemožnit Babiše a tak upravili, co řekl, a pustili to mezi lidi

12.08.2022 12:49 | Ze sítí

Milion chvilek pro demokracii podle některých téměř nereaguje na současné skandály vládní koalice, které má na svědomí především hnutí STAN. Odůvodňují to tím, že STAN, na rozdíl od Andreje Babiše, vůči kterému se vymezovali, vždy vyvodil ze svých kauz zodpovědnost. Nyní se ale zdá, že se „Chvilkaři“ pustili na tenký led možných dezinformací. Upravená citace výroku Andreje Babiše tomu alespoň nasvědčuje.

Chvilkaři chtěli znemožnit Babiše a tak upravili, co řekl, a pustili to mezi lidi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Mikuláš Minář předává předsednictví Milionu chvilek pro demokracii

“PREZIDENTA UŽ JSEM DĚLAL, PROTO MÁM NEJVĚTŠÍ PŘEDPOKLAD DĚLAT TOHO PREZIDENTA.“ Tohle Andrej Babiš odpověděl na otázku Radka Bartoníčka spolu s dalšími důvody, proč by byl na Hradě nejlepší právě on. Tak škoda, že obytňáková tour rozhodně není oficiální prezidentská kampaň. Mrk.“

Tak zní celý tweet, který si Milion chvilek pro demokracii pověsil na svůj Twitter a doprovodil ho videem.

Právě ve videu je ale ten háček.

 

Samo video totiž usvědčuje „Chvilkaře“ z manipulace s citací, kterou vložili do úst Andreje Babiše a navíc ji zdůraznili a napsali velkými písmeny.

Z videa je totiž jasně patrné, že citovaná pasáž není kompletní a „Chvilkaři“ z ní vyjmuli část výroku Andreje Babiše tak, aby čtenáři nedávala smysl, resp. v něm budila dojem, že se Babiš zbláznil, když říká, že už prezidenta dělal. To samo o sobě může budit znaky manipulace a nedemokratického postupu.

A co tedy Milion chvilek vynechalo?

Jde o pasáž, ve které Andrej Babiš přirovnává svoji činnost, kterou vyvíjel jako premiér k činnosti, kterou má v gesci, resp. ji mohl vykonávat, prezident.

„Já jsem byl v New Yorku na OSN, já jsem byl na NATO. Já znám premiéry a prezidenty. Plno,“ dokládal Babiš svoji činnost na mezinárodním poli.

„Já jsem bojoval za české firmy, já jsem jednal s Erdoganem dvě hodiny a na základě mých kontaktů pustil ty tři vězně o tři roky dříve. Takže jsem měl jasné výsledky. S mojí ženou jsme nedělali ostudu. A hlavně jsem nezávislý,“ dodal ještě s tím, že všichni kandidáti, kteří tam jsou, jsou závislí, protože nemají peníze.

Takto tedy měla vypadat citace, kterou zveřejnilo hnutí Milion chvilek pro demokracii. Lze totiž oprávněně namítnout, že vytrháváním vět z kontextu a zamlčováním části citovaných výroků, spolek, který má Demokracii v názvu, k demokracii rozhodně nepřispívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…