Chytneme se kolem ramen? Ne! Minář z Milionu chvilek jasně o plánu na 17. listopad

10.11.2019 21:39

Hostem pořadu Výzva na serveru Seznam byl organizátor demonstrace na Letné ze spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Demonstraci, jež se uskuteční v předvečer 17. listopadu, hájí, že nechce ukrást výročí sametové revoluce. Demokracie je však podle něj nemocná, a tak nelze slavit s úsměvem.

Chytneme se kolem ramen? Ne! Minář z Milionu chvilek jasně o plánu na 17. listopad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Organizátoři demonstrace na Letné chtějí vyzvat prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odešli z politiky. „Jak jinak oslavit 30. výročí sametové revoluce než tak, že znova pozvedneme hlas a nebudeme mlčet k aktuálním problémům. A těch aktuálních problémů je dneska víc, než jich bylo v létě. Ty problémy z léta trvají, ale k tomu se přidalo to, že mezitím pan prezident nerespektoval Ústavu, ústavní žaloba na pana prezidenta byla zase díky vstřícnosti z hnutí ANO a pana premiéra neschválena a hned nato pan prezident přislíbil panu premiérovi abolici, prezidentskou milost v případě, že by došlo na znovuobnovení kauzy Čapí hnízdo,“ uvedl k celé věci Minář. 

Anketa

Je Václav Moravec vyvážený ve skladbě hostů, které zve do svých pořadů?

4%
96%
hlasovalo: 20198 lidí

Demonstrace na Letné tak bude dle jeho slov zároveň opravdovou demonstrací, ale zároveň také oslavou. Podle Mináře totiž co slavit je. „Jsme rádi, že jsme v demokracii, jsme vděční za to, co se stalo před 30 lety. Na druhou stranu jsme teď svědky toho, že demokracie je nemocná. Je v nějaké krizi, jsou tady právě jevy, které jsem vyjmenoval, které ukazují, že není vyhráno, že tady jsou nějaké další hrozby a myslím si, že nelze se jenom chytnout kolem ramen a říct hurá, svoboda, demokracie – všechno happy, jsme happy,“ dodal.

Poznamenal, že kdy jindy se za demokracii postavit než v tento symbolický čas. „Já si myslím, že to je ten nejnáležitější způsob oslavy,“ dodal. Účast na Letné si však netroufal odhadnout. Spolek Milion chvilek chce opětovně požádat o naplňování Ústavy, chce, aby tu byla nezávislá justice. A zároveň Minář v rozhovoru trval také na tom, že nechtějí trestně stíhaného premiéra. I když Babiš v tuto chvíli trestně stíhaný není, je podle Mináře možné, že zase bude. 

„Ale na stránkách máte ‚trestně stíhaného premiéra v Česku nechceme, sháníme milion podpisů, přidáte se‘. Tak to vypadá jako aktuálně, že nechcete trestně stíhaného premiéra, který už trestně stíhaný není,“ napomínala Mináře redaktorka. „Ta kauza není uzavřená, pokud nejvyšší státní zástupce potvrdí vlastně to, že všechno bylo v pořádku, respektive – on státní zástupce neřekl, že všechno bylo v pořádku. On v podstatě řekl, bylo to ze strany pana Babiše účelové jednání, dokonce firma Agrofert s Čapím hnízdem byly propojené,“ odvětil Minář a dodal, že 16. listopadu bude představena nová podpisová výzva.

Závěrem se pak Minář vyjádřil k tomu, jak na výročí 21. srpna roztrhal ústavu. „Jsem tu ústavu roztrhal proto, abych reflektoval, co dělá náš prezident. Něco jiného je roztrhnout kus papíru, papírový výtisk, a něco jiného je, když jako nejvyšší ústavní činitel neposloucháte, co vám Ústava nařizuje. Takže to jsem vlastně chtěl ukázat tímto symbolickým jednáním,“ poznamenal Minář, jenž k tomu dodal, že nyní už si myslí, že to byla z jeho strany chyba a podruhé by to už neudělal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…