Cikánský bordel, který se už nedá vydržet. Hodně smutná reportáž z Karviné

03.02.2012 10:52

REPORTÁŽ Šok jako při návštěvě Bronxu musí zažít neinformovaný návštěvník, který dnes zavítá do některých částí Havířova a Karviné. Místní komunita Romů dává starousedlíkům v poslední době tak zabrat, že policie urychleně stahuje své těžkooděnce ze severních Čech, kde ze stejných důvodů bránili několik měsíců klid a pořádek, právě do Slezska. Obyvatelé obou dvou těchto měst jsou již zoufalí, pomoci od místních úřadů se ale dosud nedočkali.

Cikánský bordel, který se už nedá vydržet. Hodně smutná reportáž z Karviné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený dům

Problémy v Karviné se podle svědectví místních lidí, které redakce ParlamentníchListů.cz získala buď přímo na místě nebo díky sociálním sítím, začaly někdy v polovině 90. let. Tehdy se do Karviné, zejména do jejího Nového Města, kde dříve bydlela spíše vyšší třída, začali ve velkém stěhovat nepřizpůsobiví občané z celého tehdejšího Československa. Většinou se jednalo o Romy ze Slovenska. „Právě tam, kolem úřadu práce, je to teď stále horší a horší. Je to bordel, čím dál větší bordel,“ popsala strašnou situaci panující ve značné části města zdejší obyvatelka Božena Páralová. Její slova potvrzují i suchá policejní čísla, podle kterých na Karvinsku za poslední rok stoupla kriminalita, včetně té nejnebezpečnější - násilné nebo dětské zločinnosti - o více než třetinu. Některé kdysi výstavní čtvrti Karviné tak dnes připomínají spíše ghetta. 

Krade se jako někde v Bangladéši

„Zrovna teď o víkendu jsem byla na plese v domě kultury. Během 20 minut po našem příjezdu tam zloději rozbili příteli mé kamarádky okna u auta a rozlámali mu tam palubní desku. Podobně zničili i další tři auta před ním, a navíc je ještě vykradli,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Páralová. Podle ní se v poslední době stěhovali Romové do Karviné často potají v noci, aby nikdo z místních nenadával. „Což tady každého z nás velmi pohoršilo. Navíc pak hned ráno lidé z okolí nových přistěhovalců zjistili, že se jim ztratila kola a další věci. Většina cikánů se prostě nedokáže přizpůsobit normám slušného chování. Slovo úklid třeba vůbec neznají. Většina z nich jen vysedává venku nebo po hospodách a hernách. Bůhví, kde na to berou, když nic nedělají. V domech, kde bydlí, pak vyvolávají konflikty s místními. V sousedním domě bydlí v jednom bytě přímo nějaká fajna cikánská kapela. Nacvičuje pořád, ve dne v noci. Asi si dokážete představit, co to je za peklo. Dodržování nočního klidu ze strany policie je utopie,“ tvrdí na sociálních sítích další obyvatel Havířova, Blažena K.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE

Ruku v ruce s těmito kriminálně-patologickými a asociálními davy jdou podle této ženy, která se obává kvůli bezpečnosti své a svých dětí uvést celé jméno, i problémy hygienické. „Je tu jeden dvorek, kde opravdu jít tam do vchodu nebo do patra, je zážitek. Jednou jsem tam byla se známým a hledali jsme tam pronájem, ale jak jsme to viděli, utekli jsme. Vypínače na chodbách neexistovaly a místo dveří tam cikáni měli jen vchod z prken. Jako do maštale,“ vrtí zhnuseně hlavou žena z Karviné. „To se musí vidět, tomu nikdo jiný mimo Karvinou nemůže uvěřit. Večer by tam šel jen šílenec,“ dodává Blažena K.

Její zážitky potvrzuje i paní Páralová ze čtvrti Karviná- Nové město. „Moje lékařka měla s Romy také velmi špatné zkušenosti. Šla s rodinou kolem osmé večer po ulici a najednou jí zazvonil telefon. Když hovořila, tak zpomalila a rodina šla pomalu napřed.  Najednou k ní zezadu přiběhl nějaký cikán a chtěl jí strhnout z ramene tašku. Křičela o pomoc směrem ke své rodině, ale ti byli už hodně vepředu a navíc zlodějovi komplicové jeli pomalu autem kolem nich a schválně túrovali motor, aby nebyl ten její křik slyšet. Nakonec se sice ubránila, ale jen za cenu bolestivého poranění ruky. Je to tady jako někde v bangladéšském nebo mexickém slumu,“ popsala ParlamentnímListům.cz jeden z mnoha otřesných zážitků obyvatel Karviné paní Páralová.

Policisté si libuji: aspoň jsme blízko svým manželkám

Není tedy divu, že za takové situace paní Páralová, spolu s desetitisíci dalších obyvatel Karviné, příchod pěti desítek policejních těžkooděnců ze Šluknovského výběžku jen přivítala. „Jen ať přijdou, ať tu pěkně zrobí pořádek,“ děkuje Páralová. Místní policie a strážníci příval kriminálních živlů do města nemohou podle ní zvládnout. „Kamarádce ukradl týpek meč, který měla vystavený ve výloze. Policajti přijeli za několik hodin a jen jí rovnou řekli, že nemají čas na nic jiného, protože musí stále něco řešit. Na té Karviné 6 mají toho fakt hodně,“ řekla ParlamentnímListům.cz Páralová. Podle ní je jen škoda, že toto policejní zesílení nebude natrvalo, ale jen na pár týdnů.

Nasazení v Karviné vítají i sami policisté ze Správy severomoravského kraje, kteří až doposud museli jezdit sloužit na směny až do severních Čech. „Teď aspoň máme pocit, že střežíme aspoň trochu i vlastní domovy. A taky to máme blízko k našim robam,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz jeden z těchto severomoravských policistů.

Karviná chce hlavu Drábka, lidé už umírají

Situaci v Karviné podle sociologů v současnosti zhoršuje i fakt, že naprostá většina těchto asociálních lidí je dlouhodobě bez práce. Protože míra nezaměstnanosti na severní Moravě a ve Slezsku patří mezi nejvyšší v republice, jsou závislí jen na sociálních dávkách třeba i několik let a jsou na tom velmi špatně sociálně, zdravotně i morálně. Úřady v Karviné ale v těchto dnech musely zastavit kvůli kolabujícímu počítačovému systému vyplácení těchto sociálních dávek. Zdejší chudina v počtu více jak 1100 rodin (tedy skoro 7000 lidí!) je tak dosud odříznuta i od tohoto posledního zdroje peněz. Vinou nezvládnutí přechodu na nový systém vyplácení sociálních dávek nyní žádají obyvatelé Karviné, odboráři, lidé na sociálních sítích i opoziční politici jednohlasně demisi ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Jedna z karvinských úřednic kvůli Drábkovu šlendriánu už dokonce zkolabovala, zhroutila se a je na nemocenské. Chyby v systému dokonce otevřeně kritizovala i mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.



Obtížnou situaci, panující v těchto dnech a hodinách v Karviné, ztěžují ještě velmi silné mrazy, nejsilnější na celém území republiky. Ty v noci padají až k mínus třiceti. Mráz přicházející na naše území až ze Sibiře si vyžádal v Karviné svou vůbec první oběť letošní zimy na území státu: u tamní polikliniky na kraji lesoparku našli lidé umrznutého sedmačtyřicetiletého bezdomovce. Dá se předpokládat, že za takové kritické sociální situace a povětrnostních podmínek bude mrtvých i zločinů v Karviné nyní přibývat geometrickou řadou. 

Havířská sebeobrana v Havířově

Podobné problémy jako v Karviné mají lidé i v nedalekém Havířově. Město má navíc tu smůlu, že je podle šéfa karvinských strážníků Petra Slezáka „předměstím“ Ostravy. To podle Slezáka s sebou nese na rozdíl od vzdálenější Karviné i problém drog. Místní lidé se však před časem podle zdroje ParlamentníchListů.cz Jiřího B. rozhodli v některých částech Havířova vyřešit problém s těmito nepřizpůsobivými lidmi vlastními silami. „Politici ani policajti nám v tom nechtěli pomoci. Proto se v jedné části města, kam se začali také houfně stěhovat tito nepřizpůsobiví lidé, domluvili místní a pozvali si na ně komando Ukrajinců.

„Jednou v noci k domům, kam se v poslední době stěhovali stále noví Romové ze Slovenska a kde se rapidně zhoršila situace, dorazila kolona několika terénních jeepů, pár čtyřkolek a jeden transit. Vyhrnulo se z nich snad třicet rusky a ukrajinsky mluvících snědých maníků a všichni naběhli do těch dvou cikánských baráků. A začala mela,“ popisuje pogrom očitý svědek Jiří B. Během několika hodin po bitce, které prý očividně schválně nečinně přihlížela i policejní hlídka, se Romové sbalili, naložili všechny své věci a zmizeli. „Stinnou stránkou toho bylo, že když někdo šel kolem domu v téhle době, dostal málem do zubů, i když vypadal slušně. Tihle východniaři vůbec nemyslí. Jen zázrakem se tehdy nikomu nic nestalo,“ dodává muž z Havířova. To podle něj způsobilo, že se o lynči oficiálně nedozvěděla ani policie nebo záchranná služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…