Čím dál horší situace pro Lessyho. Prověřuje se další udání na něj

16.08.2012 7:42

Vypadá to, že policejní prezident Petr Lessy má velký problém. Nejenom, že proti němu Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila tento týden trestní řízení kvůli údajné pomluvě ministra vnitra Jana Kubiceho, teď to podle deníku Právo vypadá, že inspekce začala vyšetřovat také starší, velmi podobnou kauzu.

Čím dál horší situace pro Lessyho. Prověřuje se další udání na něj
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Deník tvrdí, že ono trestní oznámení má být staršího data a má se týkat vysoce postavených členů policie Zlínského kraje. "Vzhledem k tomu, že byly zjištěny nové skutečnosti, byly v této věci zahájeny úkony v trestním řízení," řekla Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová. Ani ne před rokem měl totiž Lessy veřejně na adresu současného náměstka šéfa Zlínského kraje Jaroslava Vaňka říct, že ho měl dlouhodobě krýt jeden z údajných členů tzv. Toflova gangu, Rudolf Setvák. Ten také v minulosti vedl brněnskou policejní inspekci. Lessy tehdy nevynechal ani současného šéfa zlínské policie Bedřicha Koutného, který jakožto nadřízený Vaňka podle Lessyho o všem věděl.

Takovéto nařčení se samozřejmě nelíbilo jak Vaňkovi, tak Koutnému a na současného policejního prezidenta podali trestní oznámení. Tím to ale také skončilo - až do tohoto týdne se totiž s oznámením nic nedělo. Nyní se ale inspekce domnívá, že mohl nařčením obou dvou politických špiček Lessy spáchat trestný čin zneužití pravomocí úřední osoby. Deník také připomíná, že má policie momentálně v ruce velký trumf - zahájení trestního řízení totiž umožňuje policii například odposlouchávat danou osobu, nebo ji dokonce sledovat. Pokud by se pochybení Lessyho prokázalo, hrozí mu až pět let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…