Čím dál více Čechů odmítá dlouhodobé pobyty cizinců. Zde jsou čísla

03.03.2015 20:33

Mezi Čechy přibylo lidí, podle kterých by cizinci neměli mít možnost dlouhodobě pobývat v Česku. Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplynulo, že počet takto smýšlejících od loňského března stoupl o pět procentních bodů na 16 procent, což je nejvíce od roku 2007. Více Čechů také nesouhlasí s tím, aby každému, kdo má v úmyslu žít v Česku, to bylo umožněno. Podíl zastánců tohoto názoru je nejvyšší od roku 2005.

Čím dál více Čechů odmítá dlouhodobé pobyty cizinců. Zde jsou čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

S názorem, aby bylo umožněno usadit se v ČR každému, kdo o to projeví zájem, nesouhlasí 67 procent Čechů. Před rokem jich bylo o pět bodů méně. Naopak o sedm bodů na 27 procent klesl počet těch, kteří s tím souhlasí. To je podle CVVM nejméně od roku 2008. Na dotaz, zda by cizinci měli mít možnost dlouhodobě pobývat na českém území, 77 procent lidí odpovědělo, že "jen za určitých podmínek". Pro možnost pobývat v Česku bez omezení se vyslovilo pět procent Čechů.

Pro více než polovinu veřejnosti jsou pádným důvodem k přijímání migrantů válka, hladomor, přírodní katastrofy

O tom, že je v Česku příliš mnoho cizinců, je přesvědčena polovina veřejnosti. Podle dvou pětin lidí je jich v zemi přiměřené množství. Proti loňskému roku se výsledky v tomto případě výrazně nezměnily, v porovnání s rokem 2009, kdy CVVM tuto otázku položilo poprvé, se ale o šest procentních bodů snížil počet těch, kteří množství cizinců v ČR hodnotili jako přílišné.

Celý průzkum ZDE.

Jako nejpřijatelnější důvody pro přijímání cizinců k pobytu v ČR jsou podle průzkumu CVVM studium a praxe a sloučení rodiny. Souhlasí s tím více než tři čtvrtiny lidí. Pro více než polovinu veřejnosti jsou pádným důvodem k přijímání migrantů válka, hladomor, přírodní katastrofy v jejich zemi a pronásledování z náboženských, rasových nebo politických důvodů. Jako nejméně přijatelný důvod se respondentům jeví to, že se cizincům v ČR prostě líbí a chtějí v ní žít.

Více než polovina Čechů tvrdí, že cizinci znamenají zdravotní riziko

Cizinci, kteří v ČR žijí, by se podle 70 procent Čechů měli co nejvíce přizpůsobit místním zvyklostem. Sedmadvacet procent lidí je přesvědčeno o nutnosti jejich částečného přizpůsobení a jen podle dvou procent Čechů by cizinci měli mít možnost žít zcela podle svých zvyklostí. "V porovnání s předcházejícími výzkumy představují aktuální výsledky dosud nejvyšší tlak na co největší přizpůsobení se cizinců našim zvyklostem od roku 2003, s jedinou výjimkou roku 2008, kdy byly zjištěné výsledky srovnatelné," uvedlo CVVM.

Z hlediska toho, jak veřejnost vnímá cizince dlouhodobě žijící v ČR, nejvíce lidí, kolem 65 procent, uvedlo, že jsou příčinou růstu kriminality a zvyšující se nezaměstnanosti. Více než polovina Čechů také tvrdí, že znamenají zdravotní riziko. Souhlasné odpovědi převážily i u tvrzení, že ohrožují český způsob života, myslí si to dvě pětiny občanů.

CVVM provedlo průzkum v první únorové dekádě mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…