Čína a Německo jsou společně pro politické řešení syrské krize

29.10.2015 12:16

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Pekingu shodla s čínským premiérem Liem Kche-čchiangem, že pro syrskou krizi je nezbytné najít politické řešení a že obě země jsou připraveny na něm úzce spolupracovat. Podle agentury DPA to oba politici uvedli po jednání.

Čína a Německo jsou společně pro politické řešení syrské krize
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Letní palác a Zakázané město v Pekingu uvádí naštvaný mandarínek

Li mimo jiné poukázal na to, že "dobrou cestou" pro řešení konfliktu je Organizace spojených národů. Slíbil také humanitární pomoc pro země, které se musejí postarat o velké množství uprchlíků, kteří kvůli válce ze země utekli. "My svůj příspěvek k řešení syrského konfliktu poskytneme," řekl. "Nejdůležitější věcí je využít možnosti k uplatnění politického řešení a zahájit rovný, všezahrnující a otevřený politický dialog," prohlásil předseda čínské vlády před novináři.

Kancléřka je nyní doma pod velkým tlakem kvůli svému přístupu k řešení migrační krize

Rovněž Merkelová zdůraznila, že je nezbytné "diplomatické politické řešení". "Je naléhavě nutné nějaké najít. Přinejmenším existují náznaky pro formát jednání, které by svedlo dohromady potřebné účastníky," dodala podle agentury Reuters.

Čína, pokud jde o Sýrii, obvykle hlasuje v Radě bezpečnosti OSN společně s Ruskem. Peking přitom vyjadřuje znepokojení nad zasahováním do vnitřních záležitostí této blízkovýchodní země, je proti použití síly k řešení tamní krize a volá po politickém řešení.

Spojené státy se spojenci provádějí v Sýrii letecké údery proti bojovníkům radikálního Islámského státu (IS) a podporují opoziční skupiny proti prezidentovi Bašáru Asadovi. V září zahájilo své nálety na cíle v Sýrii i Rusko. Západ ale Moskvu kritizuje, že se těmito údery spíš snaží podpořit Asada než ochromit IS.

Kancléřka je nyní doma pod velkým tlakem kvůli svému přístupu k řešení migrační krize, která do Německa přivedla statisíce lidí hlavně ze Sýrie a z Afghánistánu. Berlín očekává, že letos do země přijde 800.000 až milion uprchlíků, tedy mnohem více než kdykoli v minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…