Čína prý leze Putinovi do zelí. A dost nepříjemně. Toto je komplikace pro ruského prezidenta

11.11.2014 10:07

V Pekingu včera začal summit organizace APEC, jejímiž členy je 21 států světa. V průběhu konání summitu by mělo dojít k zajímavým schůzkám mezi vrcholnými státníky Spojených států, Ruska, Číny, Japonska a dalších zemí.

Čína prý leze Putinovi do zelí. A dost nepříjemně. Toto je komplikace pro ruského prezidenta
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Kreml již potvrdil, že ještě před začátkem summitu došlo k setkání mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho americkým protějškem Barackem Obamou. Putinův mluvčí dále potvrdil, že vzájemná komunikace mezi oběma prezidenty bude pokračovat i v průběhu pekingského summitu. Včerejší setkání bylo podle Peskova spíš krátké zdvořilostní setkání než schůzka, na které by se řešily nějaké zásadní otázky.

Bílý dům se naproti tomu nechal slyšet, že žádná oficiální schůzka mezi oběma státníky není v plánu. Komunikace mezi Putinem a Obamou je v posledních měsících velmi nepravidelná. Americký a ruský prezident spolu podle oficiálních zpráv mluvili naposledy začátkem srpna, kdy Obama volal Putinovi.

Dlouhodobě dopředu však ohlašoval svůj záměr mluvit s Putinem australský premiér Tony Abbott. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že chce s ruským prezidentem vést vážnou debatu o sestřeleném malajsijském letadle MH17. „Chci před panem Putinem vyjádřit vážné znepokojení a předat mu vzkaz od australského lidu," avizoval Abbott před začátkem konání summitu APEC v Pekingu. Naplánovaná je rovněž schůzka mezi Vladimirem Putinem a šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou.

V britském deníku The Guardian se píše o další důležité schůzce mezi dvěma významnými světovými státníky. Již včera se spolu neoficiálně setkali čínský prezident Si Ťin-pching a japonský premiér Shinzo Abe. Vzájmené vztahy mezi Čínou a Japonskem nebyly v posledních letech právě nejlepší. Obě země spolu vedly územní spory v oblasti Východního Čínského moře.

Předpokládá se, že první setkání obou politiků od roku 2012 se stane základem pro zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Ostatně japonský premiér před několika dny sdělil deníku Japan Times, že jeho „hlavním přáním je zlepšit japonsko-čínské vztahy“. V rozhovoru pro The Washington Post zase zmínil, že „čínsko-japonské vztahy jsou pro jeho zemi klíčové a pro vyřešení některých existujících problémů je nutné i nadále pokračovat v přátelském dialogu“.

Vedle drobných problémů s Japonskem se však pořádající země summitu APEC Čína těší velmi dobré kondici. Už nyní těží ze sankcí uvalených Západem na Rusko a v budoucnu může být pro tuto zemi podle agenutry Bloomberg ještě lépe. Agenturní redaktorka Carol Matlack před několika dny psala o tom, že Putin vzhledem ke krizi na Ukrajině ztrácí důvěru středoasijských států.

Podle Matlackové na této situaci začíná profitovat Čína, která tento region rovněž považuje za důležitý vzhledem k ekonomickým i politickým zájmům. Čína již vyčlenila 16,2 miliardy dolarů na vybudováni infrastruktury, která by usnadnila pohyb zboží směřující z Číny do Evropy právě přes Střední Asii. Významný producent ropy Kazachstán i Turkmenistán bohatý na nerostné suroviny tuto aktivitu Číny vítají. Velké finanční čáskty hodlá Čína údajně investovat i v Tádžikistánu. Náměstek tádžického ministra financí hovořil o šesti miliardách dolarů. Naproti tomu Rusko nabízí řádově nižší investice.

Ruské zásahy ve prospěch rusky mluvícího obyvatelstva na Ukrajině zneklidnily zejména Kazachstán, kde žije poměrně značná ruská menšina. Rusko by sice ani v důsledku ukrajinské krize nemělo přijít o všechny možnosti, které se mu v regionu nabízejí, ale Čína se z pohledu Kazaschtánu, Turkmenistánu i Tádžikistánu v současné chvíli jeví jako spolehlivější a v neposlední řadě také movitější partner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…