Čína rozhodně nepomáhá střední Evropě jen tak. Německý deník popsal, proč region tuto velmoc láká

19.12.2014 16:53

Čína nabízí východní a jižní Evropě miliardovou pomoc. Na summitu východní a jižní Evropa – Čína, který se konal 16. a 17. prosince v Bělehradě, se jednalo například o čínsko-maďarsko-srbském projektu rychlostní železnice mezi Budapeští a Bělehradem. Server Literárky.cz ale hledal motivy pro nabízené prostředky Čínou a upozorňuje na to, že Číňané nejsou samaritáni a že jsou ochotní miliardy investovat pod podmínkou angažovanosti čínských firem na těchto projektech.

Čína rozhodně nepomáhá střední Evropě jen tak. Německý deník popsal, proč region tuto velmoc láká
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Na summitu se jednalo o miliardách dolarů, které by mohla Čína investovat především do energetických projektů a infrastruktury. Proto se sešli v Bělehradě na summitu s vrcholnými čínskými představiteli zástupci šestnácti zemí východní a jižní Evropy. Navíc zde bylo kolem 1200 představitelů pěti set firem a tisíce novinářů.

Server Literárky.cz dává příklad. Chcete-li nyní cestovat z Prahy do Bělehradu, dostanete se tam autem zhruba za deset hodin. Po dálnicích je to kolem devíti set kilometrů. Rozhodnete-li se cestovat vlakem, čeká vás na dnešní dobu nekonečných sedmnáct hodin jízdy. Vše má prý vyřešit čínsko-maďarsko-srbský projekt rychlostní železnice mezi Budapeští a Bělehradem, kdy místo osmi hodin urazíte vzdálenost za hodinu a půl. I toto řešil summit východní a jižní Evropa – Čína v Bělehradě.

Celý komentář ZDE.

Jeden z přítomných novinářů Florian Hassel však upozorňuje, že Číňané nejsou samaritáni a že miliardy jsou ochotní investovat pod podmínkou angažovanosti čínských firem na těchto projektech. Zároveň poukazuje na příklad Ruska a Jižního toku, kdy projekt plynovodu byl skrečován. Píše, že země, které jsou v EU a které tam hodlají vstoupit, by si měly uvědomit, že EU je natolik silná, že může projekty, jež nebudou splňovat podmínky a zákony EU, pozastavit.

Čína si chce prý vytvořit nové trhy

„Čína usiluje o to, aby si hospodářskou spoluprací vybudovala politický vliv v regionu,“ doplňuje Thomas Roser z deníku Stuttgarter Zeitung a upozorňuje na kontrast půjček od EU, USA a Světové banky. Tyto půjčky jsou těžko dostupné a podmínky jejich získání jsou velice složité a přísné. „Po úderu, který Maďarsku a Srbsku uštědřil Putin zrušením Jižního toku, se teď čínská nabídka zdá být hojivou mastí,“ píše Stuttgarter Zeitung.

Hlavním cílem Číny je podle švýcarského deníku Neue Züricher Zeitung s největší pravděpodobností vytvoření nových trhů a zkrácení lhůty dodání svého zboží. To je údajně důvod, proč se čínský premiér Li Kche-čchiang objevil po osmadvaceti letech v Bělehradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…