Číňané by se u nás mohli učit, jak vyučovat lidská práva, plánuje Valachová

03.04.2016 12:03

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a poslankyně Anna Putnová (TOP 09) se do sebe pustily v nedělní Partii FTV Prima kvůli českému školství. Přely se především o inkluzi neboli začleňování žáků s hendikepem do běžných tříd. V celé reformě nejde o nic jiného, než abychom nešířili nenávist ke zdravotně postiženým. V úvodu ale dámy diskutovaly i o Číně. České školství má prý Číňanům co nabídnout.

Číňané by se u nás mohli učit, jak vyučovat lidská práva, plánuje Valachová
Foto: ČT
Popisek: Kateřina Valachová

V úvodu pořadu se dámy věnovaly návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Podle Valachové to byla důležitá návštěva z pohledu investic, ale to nic nemění na tom, že by Česká republika měla upozorňovat na porušování lidských práv v komunistické Číně. V této souvislosti členka vlády zmínila i naše školství. „Pokud se Čínská lidová republika inspiruje některými věcmi z našeho školského systému, myslím, že máme co nabídnout,“ podotkla.  

Putnová se vymezila vůči výkladu prezidenta Miloše Zemana, který poznamenal, že se Česká republika vymanila z vlivu USA a EU a konečně dělá nezávislou politiku. Využívá možností, které nabízí spolupráce s Čínou. „V době, kdy byl ministrem zahraničí náš čestný předseda Karel Schwarzenberg, se spolupráci s Čínou dařilo. My nejsme vázáni na to, jestli přijede čínský prezident,“ upozornila Putnová.

Valachová doplnila, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyvažuje slova prezidenta svými výroky o tom, že jsme si sami vybrali, kam chceme patřit. Sami jsme vstoupili do EU i do NATO, přičemž jsme na tom pracovali od sametové revoluce v roce 1989.

Pár slov padlo také na téma soudního sporu ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem. Strana má podle pravomocného verdiktu soudu Altnerovi zaplatit 337 milionů korun. Putnová se k tomuto tématu nechtěla vyjadřovat. Je to vnitřní záležitost ČSSD. Podle Valachové se s rozsudkem bude muset sociální demokracie vypořádat jako jakýkoli jiný subjekt či občan. Za nejlepší způsob řešení považuje ministryně půjčku. Protože se ekonomice daří a peníze v bankách jsou k mání relativně levně.

Posléze se dámy konečně dostaly k tématu inkluze. FTV Prima připomněla, že prezident Miloš Zeman je pro škrtnutí peněz, které by měly putovat na inkluzi. Jsou prý důležitější oblasti, do kterých bychom je měli investovat. Podle Valachové však má smysl inkluzi rozvíjet. Nejde přitom o nijak revoluční krok. „Já bych tady chtěla říct, že v žádném případě nerušíme speciální školy,“ uklidňovala diváky ministryně.

Celá tolik propíraná reforma je o tom, že školy potřebují více peněz na asistenty, které už stejně zaměstnávají. „My neděláme nic, co by bylo v neprospěch dětí. My jen říkáme, že ty dosavadní podmínky nebyly fér. Jedna škola přijímala děti s hendikepem, ale nedostávala na to ani korunu navíc, zatímco jiná škola to nedělala a měla peněz více,“ popsala šéfka resortu školství. Tento pokrytecký přístup musí v českém školství skončit.

„Já jsem na toto téma několikrát hovořila s panem prezidentem Zemanem. On sám mi řekl, že podporuje inkluzi dětí s lehkým mentálním postižením, ale má obavu o děti s těžšími postiženími,“ prozradila Valachová.

Putnová oponovala, že by její oponentka měla veřejnost ujistit o zásadní věci. Měla by lidem jasně říci, že nezruší speciální školy ani v případě, když v nich bude minimum dětí a jejich provoz bude po ekonomické stránce katastrofální. Dosud totiž Kateřina Valachová nevyloučila, že se poloprázdné speciální školy nevyhnou zrušení.

Valachová konstatovala, že dnes má nějaké problémy téměř každé druhé dítě. Jsou to dyslektici, dysgrafici a tak podobně. I tyto děti si ale zaslouží být řádně vzdělány. To by si měli uvědomit všichni rodiče. „Nikdo by do veřejného prostoru neměl vnášet nenávist ke zdravotně postiženým,“ hřímala ministryně.

Putnová jí dala za pravdu, vyjádřila však obavu, že členka vlády líčí budoucí situaci v příliš růžových barvách, příliš idealisticky. Je třeba se ptát, kde se vezmou odborníci, kteří nastoupí v pozicích asistentů. Otázka je, zda jich máme dost.

Od kriminální činnosti musejí být děti odrazovány už na školách

Dámy se dotkly i tématu šikany. Shodly se na tom, že jde o závažný problém, se kterým se české školy potýkají. Tady však nejde jen o hendikepované děti. Šikanovány mohou být i děti velmi nadané nebo jakkoli jinak odlišné. Podle Putnové bychom se měly zaměřit na spolupráci s rodinami agresorů. „A těm rodinám, respektive matkám agresorů nabídnout pomoc. Ale to už přesahuje rámec ministerstva školství... Ve státním rozpočtu jsem viděla, že na prevenci proti kriminální činnosti je věnována jen částka osm milionů korun,“ kroutila hlavou Putnová. Podle názoru poslankyně za TOP 09 je to absolutně nedostatečná částka.

Valachová své oponentce dala za pravdu a obratem oznámila, že ministerstvo bude pro tuto kapitolu napříště požadovat 35 milionů korun. Na boj se šikanou učitelé zůstali sami. Šéfka resortu to chce změnit tím, že bude usilovat o zlepšení vztahů na školách. Dnes jsou tyto vztahy pokřiveny. Šikana je jen důsledkem tohoto stavu.

Své chování by ovšem měli změnit i rodiče. Není možné, aby kritizovali kantory před dětmi. Nemusejí sice souhlasit se vším, co učitelé dělají, ale měli by si to s učiteli vyříkávat bez dětí. Své potomky by naopak měli vést k tomu, že kázeň musí být. Musí být i na školách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…