Čínské velvyslanectví zahřmělo: Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům, ignoruje názor veřejnosti

29.08.2020 21:36

ParlamentníListy.cz nabízí nekrácené vyjádření mluvčího Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice ohledně cesty předsedy Senátu Parlamentu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

Čínské velvyslanectví zahřmělo: Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům, ignoruje názor veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Historik a ředitel památníku Lidice se představil jako kandidát do Senátu. Podporovat ho budou ODS a KDU-ČSL

Jednou z nejsledovanějších zahraničních cest tohoto roku je ta na Tchaj-wan, na kterou se už o tomto víkendu chystá předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Přestože ji odmítá čínská vláda, prezident Zeman, premiér Babiš i šéf české diplomacie Petříček, existují podle Vystrčila někteří vládní politici a úředníci, kteří ji akceptují, ale bojí se prezidenta, sdělil v rozhovoru pro server Reflex.cz.

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil dnes odletěl na návštěvu Tchaj-wanu. Jak to hodnotí čínské velvyslanectví v České republice?

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí
Čína vždy oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci, ignoruje názor široké veřejnosti České republiky a ve vlastním politickém zájmu stejně trval na návštěvě Tchaj-wanu, čímž se dopustil vážného vměšování do vnitřních záležitostí Číny, vážně porušil národní suverenitu a územní celistvost a vážně porušil základní principy mezinárodních vztahů a politické závazky bilaterálních vztahů. Čínská strana výrazně nesouhlasí a odsuzuje takový čin.

Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny. Čínská vláda a čínský lid má pevnou vůli chránit národní suverenitu a územní celistvost a bránit se proti zasahování jakýchkoliv vnějších sil do vnitřních záležitostí Číny. Čína vyzývá českou stranu, aby dodržovala zásadu jedné Číny a skutečnými skutky chránila rozvoj vztahů mezi ČLR a ČR.

Okénko do minulosti:

Miloš Vystrčil v červnu oznámil záměr uskutečnit oficiální návštěvu Tchaj-wanu, což zaznamenala i zahraniční média. Čína totiž považuje Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan za otevřenou podporu separatistických sil, což pro ni představuje významný zákrok do čínské suverenity a teritoriální integrity státu, narušující politiku jedné Číny.
 
Vystrčila před cestou na Tchaj-wan varoval také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Vystrčil hájil svou cestu tím, že se nehodlá hrbit, parafrázoval Ivana Hlinku tím, že porobený národ nevítězí a je odsouzen k tomu, že jednou špatně skončí, označil svou cestu jako důležitou pro prosperitu a řekl: „Buď budeme držet své hodnoty a principy, nebo budeme počítat groše. Pokud pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své principy a hodnoty a přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme.“
 

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…