Čínský brouk na Hradě. Vědec jej pojmenoval po Hynku Kmoníčkovi, který mu kdysi hodně pomohl

15.10.2015 18:04

Před sedmi lety pomohl Hynek Kmoníček ještě jako velvyslanec v Indii českému vědci, který se v této exotické zemi dostal do nesnází. Nyní se entomolog Emil Kučera odměnil Kmoníčkovi originálním způsobem. Pojmenoval po něm nově objeveného brouka žijícího v Číně. ParlamentníListy.cz o tom informovala Kancelář prezidenta republiky.

Čínský brouk na Hradě. Vědec jej pojmenoval po Hynku Kmoníčkovi, který mu kdysi hodně pomohl
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

Brouk rodu Anthaxia žije v severovýchodní části čínské provincie Sečuánsko. Zpravidla je dlouhý 5–7,4 milimetru, široký bývá 1,7–2,6 mm. Tento nevelký živočich nyní nese jméno po Hynku Kmoníčkovi, jeho odborný název je tedy anthaxia kmoniceki. Česky se bude jmenovat „květohlav kmoníčkův“.

Pojmenování nově objeveného druhu po Kmoníčkovi navrhl jeho objevitel, vědec Emil Kučera, za to, že mu Kmoníček v době, kdy byl velvyslancem v Indii, významným způsobem pomohl.

Emil Kučera a Hynek Kmoníček. Foto: Kancelář prezidenta republiky

Kučera byl v létě roku 2008 v Indii zadržen společně se svým kolegou za nelegální sběr vzácných brouků. Indický soud mu za to uložil tři roky vězení. Odvolací soud v jeho případu se měl konat začátkem listopadu. Protože o jeho spravedlnosti Kučera pochyboval, rozhodl se pro útěk. O svém odjezdu z Indie informoval českou ambasádu, kterou v té době vedl právě Hynek Kmoníček.

Certifikát. Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Útěk byl zřejmě jedinou možností, jak celou věc vyřešit. Česko nemá s Indií mezivládní dohodu o vydávání lidí. A podle českých zákonů Česká republika Emila Kučeru ani nemohla vrátit zpátky.

Sám Kmoníček pro PL.cz prozradil, že je potěšen. „Emil Kučera, jeden ze dvou entomologů, na jejichž osvobození jsem se spolupodílel, se mi ozval, že při jedné ze svých expedic v Číně objevil nový druh brouka, kterého do mezinárodní databáze zapsali pod mým jménem. Moc mě to potěšilo a jsem rád, že si na mě po těch letech vzpomněl. Je to milé překvapení,“ řekl nám Kmoníček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…