Čínský velvyslanec pro PL: Budování řádně konkurenceschopného, jednotného a otevřeného čínského trhu

07.09.2021 15:18 | Komentář

„V poslední době se některá česká i zahraniční média nadále věnují politice čínské vlády, která se zaměřuje na regulaci velkých společností v oblasti finančních technologií, a mimoškolních vzdělávacích a školících institucí. V souvislosti s výše zmíněnou politikou bych Vám rád představil okolnosti jejího vzniku, úvahy a také s tím související situaci neustále pokračujícího otevírání se Číny vůči světu,“ uvedl čínský velvyslanec Zhang Jianmin v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Čínský velvyslanec pro PL: Budování řádně konkurenceschopného, jednotného a otevřeného čínského trhu
Foto: Archiv čínského velvyslance
Popisek: Zhang Jianmin, čínský velvyslanec v České republice

Posílení dohledu nad finančním trhem je důležitou zárukou v rámci zachování spravedlivé tržní konkurence a řádného ekonomického růstu. Za poslední roky v Číně nabrala rapidního rozvoje digitální ekonomika a neustále se zde objevují nové typy a modely podnikání, které hrají důležitou roli v naplňování materiálních a kulturních potřeb lidí a podpoře vysoce kvalitního ekonomického rozvoje.
 

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
Nicméně současně s tím však některé z velkých fintech společností za účelem většího zisku často prostřednictvím svých technologických a kapitálových výhod využívají své silné schopnosti monopolu v oblasti dat za účelem utlačování a vyřazení ze hry své konkurence. Z toho pramenící problémy související s nespravedlivou soutěží a neuspořádaným nabýváním kapitálu těchto společností stahují na sebe čím dál více pozornosti všech společenských kruhů. Za účelem lepší regulace a rozvoje digitální ekonomiky, vedení a podpory jejího zdravého rozvoje, formulovala čínská vláda relevantní politiku vedoucí k posílení regulace a dalšího udržení spravedlivého a konkurenčního tržního řádu, stimulaci vitality trhu a zajištění stabilního a zdravého ekonomického rozvoje skrz zlepšení určování monopolů velkých fintech společností a regulaci správy sběru dat a jejich využití. 
 
Posílení dohledu nad finančním trhem je důležitým prostředkem k účinné ochraně společenských zájmů a práv a zájmů spotřebitelů. V současné době jsou oblasti jako umělá inteligence, internet věcí (IoT), cloud computing, big data a další vysoce závislé na čtení, získávání a využívání osobních údajů, přičemž únik či zneužití osobních údajů ohrožuje soukromí, majetek a dokonce i bezpečnost uživatelů, což způsobuje zvyšování obav o bezpečnost osobních údajů ze strany uživatelů a ovlivňuje udržitelný rozvoj digitální ekonomiky. Současně v posledních letech v Číně rychle narůstal počet institucí mimoškolního vzdělávání, jejich celkový počet je nyní obrovský a jejich kvalita se různí.
 
 
Některé mimoškolní vzdělávací instituce skrz svoji nadměrnou propagaci a úzkost z obchodování narušily běžný výukový řád, čímž akorát přitížily větším mimoškolním břemenem studentům a ovlivnily tak zdravé dospívání mladých lidí. Ať už se tudíž jedná o zavedení přísnější politiky bránící velkým fintech společnostem se špatnými úmysly shromažďovat, uchovávat, obchodovat a zneužívat data uživatelů nebo o uzákonění „dvojího snížení“, které by regulovalo chování institucí mimoškolního vzdělávání, je to účinným způsobem ochrany legitimních práv a zájmů spotřebitelů a společenského řádu.
 
 
Posílení dohledu nad finančním trhem je důležitou součástí ochrany bezpečnosti státních informací. Evropská unie také přikládá velký význam ochraně osobních údajů a v souvislosti s tím vyhlásila dne 25. května 2018 obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Pouze posílením dohledu nad velkými internetovými podniky, regulací činnosti spojené se zpracováním osobních údajů a vyjasněním povinností společností disponujících datovými platformami můžeme zaručit bezpečnost důležitých údajů a dosáhnout zdravého ekonomického rozvoje. V současné době dohlíží příslušné orgány čínské vlády na určitá průmyslová odvětví s cílem koordinovat rozvoj a bezpečnost a podporovat udržitelný a zdravý rozvoj tržních subjektů. Rozhodně se nejedná o nějaké „stahování se zpět“ v rámci reforem otevírání se světu tak, jak o tom psala některá média.
 

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí
Čína v podstatě vždy neochvějně dodržovala základní státní politiku otevírání se světu, zavedla nový systém otevřené ekonomiky a aktivně implementovala novou strukturu rozvoje všestranného otevírání se světu. Na jednu stranu čínská vláda velice podporuje a povzbuzuje čínské společnosti k tomu, aby expandovaly do zahraničí a aktivně navazovaly mezinárodní spolupráci za účelem dosažení vzájemně výhod-ného rozvoje s dalšími zeměmi světa. Na druhou stranu však čínská vláda také povzbuzuje zahraniční investory k investování v Číně a vstupu na čínský trh tím, že podstatně usnadňují přístup na trh, posilují ochranu duševního vlastnictví, aktivně rozšiřují importy a vytváří atraktivnější podnikatelské prostředí. Od „vycházení ven“ do „zvaní dovnitř“, jak řekl prezident Xi Jinping, se nebudou dveře Číny uzavírat, nýbrž naopak, budou čím dál otevřenější. 
 
V současné době prochází svět hlubokými proměnami, nárůst i pokles nových případů epidemie COVID-19 je těžké předpovědět a světová ekonomika se s obtížemi zotavuje. Čína nyní prosazuje formování nového modelu rozvoje s velkým domácím cyklem jakožto hlavním pilířem, kde se domácí i mezinárodní cykly navzájem podporují. Plně podporován je také inovativní rozvoj digitální ekonomiky, aktivní řešení globálních klimatických změn a jsme připraveni podporovat regionální hospodářský a sociální rozvoj. Na Čínském mezinárodním veletrhu obchodu se službami (CIFTIS), který se právě koná, navrhla Čína řadu opatření zaměřených na širší otevírání se světu, podporu inovací včetně podpory zavedení negativního seznamu na celostátní úrovni pro mezinárodní obchod službami a zkoumání možností budování národních demonstračních zón pro inovativní rozvoj obchodu a služeb.
 
Dále se mluvilo o návrhu na rozšíření rozsahu spolupráce, zvýšení podpory rozvoje odvětví služeb v zemích, které jsou zapojeny do iniciativy „Pásma a stezky“, sdílení úspěchů technologického rozvoje Číny s celým světem atd. Tento model poskytne větší trh a možnosti rozvoje všem zemím světa včetně České republiky. Čína a Česká republika se velmi ekonomicky doplňují. Čína vítá účast České republiky na Mezinárodním veletrhu dovozu (CIIE) a dalších veletrzích a je připravena dovážet více kvalitních českých výrobků, které budou vyhovovat požadavkům trhu. Čína povzbuzuje konkurenceschopné společnosti z obou stran ke vzájemným investicím a spolupráci v každé ze zemí a k podpoře praktické spolupráce mezi oběma zeměmi zkoumáním nových bodů růstu v digitální a zelené ekonomice. 
 
 
Jak uvedl prezident Si Ťin-pching, za podpory harmonie, rozvoje, spolupráce a win-win situ-ace, které jsou „zlatým klíčem“, můžeme vyřešit současné problémy, kterým čelí světová ekonomika, mezinárodní obchod a investice. Společně tak můžeme vytvořit lepší budoucnost. V moři je dost místa, aby tam mohly ryby skákat a obloha je dost široká, aby tam mohli ptáci létat. Řádný, konku-renceschopný, sjednocený a otevřený čínský trh poskytuje širokou platformu rozvoje nejen pro čínské společnosti, ale také pro společnosti z celého světa. Česká republika je vítaná, aby využila příležitosti, které vznikly s novým stádiem rozvoje čínské ekonomiky, a aby podpořila přechod čín-sko-české spolupráce na vyšší úroveň. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…