Čiré zlo neslučitelné s právním státem. Zbavte se tyranie. Vondráček ostře k Nizozemsku

04.01.2022 9:22 | Ze sítí

Přestože záběry drsného zásahu policistů proti demonstrantům kritizující covidová opatření v Nizozemsku oblétly celou Evropu, mezi českými politiky se našla jen hrstka těch, kteří zákrok odsoudili. Velmi ostrý nesouhlas s postupem nizozemských represivních složek však zazněl z úst Libora Vondráčka, předsedy Svobodných.

Čiré zlo neslučitelné s právním státem. Zbavte se tyranie. Vondráček ostře k Nizozemsku
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Záběry a svědectví o brutálním zacházení nejen s protirežimními demonstranty, ale i se zcela náhodnými kolemjdoucími, nelze přejít bez povšimnutí. Jedná se o čiré zlo neslučitelné s právním státem, které je třeba jasně pojmenovat a odsoudit. Relativizovat a bagatelizovat tyto zásahy, nebo pro ně dokonce hledat pochopení, není na místě,“ uvedl Libor Vondráček, který připomněl, že Svobodní za jednu z nejcennějších hodnot považují svobodu jednotlivce. 
 
„Základem politického systému je pro nás možnost svobody projevu včetně veřejných shromáždění, aby se následně mohla odehrávat svobodná politická soutěž a občanům nemohla být, byť formálně demokratickými postupy, upírána občanská práva. Tuto možnost svobody projevu se nyní snaží násilníci ve službách nizozemské vlády nebo amsterdamské starostky Nizozemcům upřít,“ vysvětlil Vondráček svůj postoj s tím, že především s ohledem na naši vlastní historickou zkušenost by především Česká republika neměla podobné zákroky přehlížet. 
 

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
„Považujeme za krajně nešťastné, pokud u někoho obava z vlivu bývalého východního bloku převažuje natolik, že dá přednost podpoře očividně nesvobodného režimu a není schopen chování Nizozemska odsoudit,“ rýpl si do některých vládních představitelů předseda Svobodných. 
 
„K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nic nedělali. Nemůžeme však nepravosti světa napravovat silou a svou svobodu si v první řadě musí občané ve svých zemích vybojovat sami bez intervence jiné cizí státní moci. Proto přejeme občanům Nizozemska, aby se úspěšně zbavili tyranie a začali psát novou kapitolu svých dějin, která jim přinese lepší a svobodnější budoucnost,“ vyslal jasný vzkaz Libor Vondráček, podle kterého to však neznamená, že můžeme mlčet. 
 
„Národ nedaleko od nás bojuje za svou budoucnost. Doufáme, že se násilí represivních složek vůči občanům projevujícím odlišný názor nestane praxí i u nás, jako to například nedávno na vlastní kůži pocítili Bělorusové nebo Katalánci demonstrující za samostatnost svého regionu. Pokud nebudeme schopni odsoudit nesvobodu a tyranii v okolních zemích, může se snadno stát, že tyto praktiky budou vnuceny i našim občanům jako nový normál,“ dodal. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…