Církev není pro zábavu a vy to chápete, píše Duka Babišovi. A premiér odpověděl

23.06.2020 16:11

Kardinál Dominik Duka zaslal premiérovi Andreji Babišovi poděkování za zvládnutí pandemie koronaviru. „Vnímám, že z Vaší strany bylo potřeba přikročit k řadě těžkých a nepopulárních opatření. Díky Vaší rozhodnosti se podařilo předejít ztrátám na životech, které se zprvu jevily, že by mohly být téměř katastrofální,“ ocenil premiéra. „Věřím, že Vás k tomu vedlo mimo jiné i porozumění, že církve tu nejsou pro zábavu v lehkých časech, ale naopak k pomoci v časech složitých,“ připomněl kardinál Duka. Premiér kardinálovi odepsal a vyzdvihl roli církve během pandemie.

Církev není pro zábavu a vy to chápete, píše Duka Babišovi. A premiér odpověděl
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

ParlamentníListy.cz získaly dopis kardinála Dominika Duky, který poděkoval premiérovi Andrejovi Babišovi a jeho spolupracovníkům z vlády ČR ke zvládnutí situace s koronavirem. V dopise kromě poděkování nabízí případnou ochotu spolupracovat na obdobných otázkách do budoucna, což by podle kardinála mělo přispět ke smíru ve společnosti.

Celý text dopisu:

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí

„Vážený pane předsedo,

dovolte mi, abych jako pražský arcibiskup a primas český vyjádřil své uznání Vám i Vašim spolupracovníkům z Vlády ČR a členům krizového štábu ke zvládnutí situace spojené s šířením tzv. čínské chřipky – COVID19. Vnímám, že z Vaší strany bylo potřeba přikročit k řadě těžkých a nepopulárních opatření. Díky Vaší rozhodnosti se podařilo předejít ztrátám na životech, které se zprvu jevily, že by mohly být téměř katastrofální.

V této souvislosti bych Vám také chtěl vyjádřit poděkování za vstřícnost, kterou Vláda ČR projevila vůči věřícím v naší zemi. Věřím, že Vás k tomu vedlo mimo jiné i porozumění, že církve tu nejsou pro zábavu v lehkých časech, ale naopak k pomoci v časech složitých.

Rád bych Vám tedy touto cestou vyjádřil poděkování a zároveň vyslovil i svou ochotu v případě potřeby spolupracovat na obdobných otázkách, kde by naše vzájemná spolupráce mohla posloužit ke společnému dobru a smíru ve společnosti.

Dominik kardinál Duka“

Na tento dokument Andrej Babiš zareagoval zasláním svého děkovného dopisu kardinálovi Dominiku Dukovi. Text dopisu zveřejnil na svém Twitteru.

V dopise poděkoval Dominiku Dukovi za úsilí a obětavost během koronavirové pandemie a uznal, že vláda během krize vydávala různá opatření, která se některým lidem nemusela líbit. Čas a skvělé výsledky však prý prokázaly, že tato opatření byla správná. Dále napsal, že si nesmírně váží toho, že se v kritických chvílích mezi dobrovolníky v nemocnicích a rodinách objevily kromě nemocničních kaplanek a kaplanů i studenti teologické fakulty. „Ta ohromná soudržnost nám dává naději na spravedlivou budoucnost a víru k obnově společnosti, ekonomiky a církve,“ napsal premiér.

Sice jsme podle Andreje Babiše vyšli z nejhoršího, ale jsou před námi výzvy, které údajně musíme přijmout, abychom důsledky pandemie plně překonali. „V tento nelehký čas, kdy je zapotřebí jednoty mezi námi samými, představuje Vámi projevená ochota pokračovat v naší dosavadní vzájemné spolupráci záruku, že tu nejsme sami a namáhavou cestu zvládneme,“ pokračoval Andrej Babiš.

Celý text děkovného dopisu premiéra Andreje Babiše kardinálu Dominiku Dukovi:

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16981 lidí

„Vaše Eminence,

Je mi potěšením, že mohu členům vlády České republiky a krizovému štábu tlumočit Vaše upřímná slova uznání, jimiž ve Vašem dopise oceňujete jejich nesmírné úsilí a obětavost, které projevili v době koronavirové pandemie. Velice si této podpory považují a děkují Vám za ni.

Je pravdou, že vláda byla nucena bezodkladně vydávat různá opatření, která se nemusela v dané chvíli líbit. Nicméně čas a zejména skvělé výsledky v počtu nakažených osob infekcí covid-19 záhy ukázaly, že vizionářský přístup byl na místě a také byl těmi, kteří takový úspěch dokázali vidět, akceptován. Pandemie způsobila spoustu bolesti a zármutku, zároveň ale dokázala v mnohých z nás vyvolat nesčetné projevy lidské solidarity a pomoci bližnímu.

Vážím si toho, že mezi dobrovolníky, kteří nezištně v kritických chvílích pomáhali v nemocnicích a rodinách, byli vedle nemocničních kaplanek a kaplanů právě studenti teologické fakulty. Patří jim za to můj dík. Ta ohromná soudržnost nám dává naději na spravedlivou budoucnost a víru k obnově společnosti, ekonomiky i církve.

Bohu díky jsme vyšli z toho nejhoršího. Jsou však před námi další výzvy, které musíme přijmout, abychom nečekané a tvrdé důsledky této pandemie úspěšně překonali. V tento nelehký čas, kdy je zapotřebí jednoty mezi námi samými, představuje Vámi projevená ochota pokračovat v naší dosavadní vzájemné spolupráci záruku, že tu nejsme sami a namáhavou cestu společně zvládneme.

Vaše Eminence, jsem si jist, že s Vaší laskavou podporou a duchovní silou překonáme všechna úskalí a do naší země se podaří vrátit klid, jistotu, bezpečí a porozumění.

S přáním pevného zdraví a všeho dobrého

Andrej Babiš.“

 

 

Dominik Duka na svém Twitteru tuto odpověď nasdílel a poděkoval za vstřícnost vůči věřícím během epidemie čínské chřipky. „Vnímám také za svoji povinnost vyjádřit Vám i Vašim spolupracovníkům z krizového štábu a vlády ČR své uznání za její zvládnutí, a tím i za minimalizaci ztrát na životech,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…