Církev porušila dohodu, uhodil v ČT ministr Balvín. Je to komunikační šum, namítal biskup

22.10.2013 22:45

Rusnokova vláda v demisi se chystá do konce svého mandátu nečekaně vyřešit jeden ožehavý problém. Na návrh ministra vnitra Martina Peciny chce do Senátu urychleně poslat zákonné opatření, které by mělo zabránit tomu, aby stát musel vydat katolické církvi některé budovy v areálu Pražského hradu. „Zřejmě církev porušila dohodu,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře na ČT24 ministr kultury v demisi Jiří Balvín.

Církev porušila dohodu, uhodil v ČT ministr Balvín. Je to komunikační šum, namítal biskup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Dohodu slavnostně ve svatovítské katedrále 24. května 2010 podepsali tehdejší prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Podle Peciny se církev v roce 2010 zavázala dohodou se státem, že si na tyto budovy nebude dělat nárok a stáhne ústavní stížnost na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který jejím nárokům nevyhověl.

Podle dalšího hosta pořadu, generálního sekretáře České biskupské konference, Tomáše Holuba je však vše v pořádku. „Dochází k nějakému komunikačnímu šumu, nežádáme více, než je uvedeno v dohodě,“ nechal se slyšet.

Balvín s tím však nesouhlasí. Skutečnost, že se celá záležitost řeší zrovna nyní, pár dní před propuknutím sněmovních voleb, navíc považuje za vysoce politickou věc. „Zákonná opatření by měla být použita pouze v neodkladných záležitostech. Tohle nemá kolečka, to neujede,“ vyjádřil se k Pecinově žádosti.

Holub rázně odmítl, že by církev iniciovala spor nyní. Uvedl, že žádost podala již 8. srpna. „Je to bohužel věc, která má politický charakter, ale prosím, není to církev, která takto politicky jedná. My jsme velmi smutní, že jsme těsně před volbami vtaženi do politického boje,“ řekl.

Spor by mohla vyřešit dohoda s prezidentem

Kardinála Dominika Duku považuje Balvín za dobrého diplomata a svým způsobem i obchodníka, proto věří, že celý spor bude úspěšně vyřešen dohodou s prezidentem Milošem Zemanem. „Velmi bych se divil, kdyby Zeman porušil předcházející dohodu, která byla uzavřena s jeho předchůdcem Klausem,“ podotkl a podivil se nad tím, jak je možné, že jsou rozpory mezi dohodou z roku 2010 se současnými církevními požadavky. „Zřejmě skutečně dochází ke komunikačnímu šumu,“ dodal.

Dle slov Holuba ale církev postupuje přesně podle dohody a zákonů. „Nabízíme nad rámec zákona vrátit zpět budovy a bez jakéhokoliv sporu žádáme to, co je podle dikce zákona nyní možné požadovat. Dvě budovy, které nyní nepatří církvi, jsou pronajímány. Bylo ale řečeno, že až to bude možné, církev je bude moci využívat s tím, že sama nějaké vrátí státu,“ vysvětlil. Doufá, že se ukáže, že skutečně je Česká republika právním státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…