Církevní restituce po slovensku: Majetky vráceny, ale stát církev stále platí. A nemůže to nijak změnit

08.06.2014 17:29

Zatímco Česko dělá tečku za církevními restitucemi až v poslední době, byť definitivně není jasné, co bude dál, díky snahám ČSSD či KSČM, v okolních zemích mají tuto otázku již vyřešenou. V Polsku či Maďarsku se vracely jak budovy a pozemky, tak i peníze. Zajímavá situace nastala na Slovensku, kde stát přikročil k vyrovnání s církvemi, ale finančně je podporuje dál, a trumfy drží v ruce Vatikán.

Církevní restituce po slovensku: Majetky vráceny, ale stát církev stále platí. A nemůže to nijak změnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Anketa

Od jaké výše majetku by měl mít občan ČR povinnost prokazovat jeho původ?

hlasovalo: 7912 lidí

Česko řeší otázku vypořádání státu a církví více než dvacet let po revoluci. Jisté politické řešení přijato bylo, ale především komunisté a ČSSD ho hlasitě zpochybňují. Naposledy se do celé věci vložil předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD), který hodlá s církvemi jednat poté, co ztroskotala jednání speciální skupiny utvořené politiky ČSSD a ANO a církvemi na straně druhé. Česká televize ale připomíná, že Česká republika zdaleka není jedinou zemí ve střední Evropě, která otázku restitucí řešila. Velký chaos prý panuje na Slovensku, jinde je to mnohem lepší.

Nejjednodušší situace nastala v Německu

Jako vůbec první začalo tuto problematiku řešit Polsko, kde vzhledem k národním tradicím nepřikročili komunisté k tak masivnímu zabavování majetku jako v jiných zemích.  Za pozornost stojí, že s navracením se začalo ještě před pádem totalitního režimu, a to především v naturální podobě. Současně byl ale zřízen i tzv. církevní fond, který existuje dodnes. Do něj plynou finanční částky za ty majetky, které navráceny nebyly.

V Maďarsku se začaly církevní budovy vracet v roce 1991 a dohoda o finančním vyrovnání byla s Vatikánem uzavřena v roce 1997. Do roku 2011 se měl církvím vrátit majetek v hodnotě 322 milionů dolarů. I zde bylo obsaženo i finanční vyrovnání za majetek, který již nešlo vrátit. Šlo o 233 milionů dolarů, které měl stát vyplácet postupně v ročních splátkách.

Na Slovensku se problém církevních restitucí řešil opakovaně, církve a náboženské společnosti mohly žádat jak o navrácení majetku zabaveného komunisty, tak i majetku zabaveného pronacistickým režimem v časech Slovenského štátu za druhé světové války. Nikdy ale nebyl pořízen soupis celkového navráceného majetku. Římskokatolická církev tvrdí, že dostala asi třetinu zabaveného majetku, ale jiné zdroje hovoří až o 60 procentech. K odluce církví od státu ale pravděpodobně nedojde. Naši východní sousedé se totiž v roce 2000 ve smlouvě s Vatikánem zavázali, že budou církve finančně nadále podporovat. Zajímavé je, že tuto smlouvu může vypovědět pouze vatikánská strana.

V Německé demokratické republice komunisté k plošnému zabavení majetku církvím vůbec nepřikročili, takže po opětovném sjednocení země nebylo třeba o narovnání vztahu státu a církví jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…