Cirkus, protestovala Lipovská na Radě ČT. Šarapatka opět hrozil trestním oznámením. A to ještě nedošlo na Dvořákovy odměny

23.06.2021 18:57

Na jednání Rady České televize panovala opět vyhrocená atmosféra kvůli generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi. Jeho příznivci a odpůrci se opět dostali do ostrých názorových střetů, když došlo na výroční zprávu veřejnoprávní České televize či na audit, informují Lidovky.cz.

Cirkus, protestovala Lipovská na Radě ČT. Šarapatka opět hrozil trestním oznámením. A to ještě nedošlo na Dvořákovy odměny
Foto: Repro XTV
Popisek: Ekonomka a analytička Hana Lipovská

Radní Hana Lipovská, která je tvrdou kritičkou hospodaření České televize, jako zpravodajka pro projednání výroční zprávy České televize, kterou schvaluje Poslanecká sněmovna, doporučila o jejím přijetí vůbec nehlasovat. Chybí jí prý zásadní údaje. „Česká televize je nyní jako cirkus, ve kterém probíhá nákup velbloudů, aniž by bylo jasné, zda bude zvířetník moci v příštích letech vůbec fungovat,“ kritizovala.

V reakci na její slova se do ní zostra opřeli radní René Kühn a Zdeněk Šarapatka. Vyčetli jí „slovní ekvilibristiku“, kterou měla předvést při své rozsáhlé prezentaci, v níž zkritizovala podklady předložené vedením ČT.

Rovněž se střetli i nad tématem právního posudku od advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík (KŠB). Ten si objednala rozhodnutím ředitele Dvořáka Česká televize a věnovat se měl rozboru právních vztahů mezi generálním ředitelem ČT a Radou ČT. Analýza měla mimo jiné rozkrýt, kdy a do jaké míry může Rada ČT šéfa České televize úkolovat.

  • Původní text ZDE

Tento právní rozbor, údajně  „k internímu použití“, však požadovala Lipovská poskytnout příslušným senátním a sněmovním výborům, které si členy Rady ČT zvou na slyšení. Jelikož mělo jít o interní analýzu, nebylo by možné z ní citovat a jejími závěry argumentovat.

Proti návrhu opět vystoupil důrazně Šarapatka. „Nezlobte se na mě, ale to je naprosto zbytečné. Nevidím důvod jim poskytovat právní posudek, který zaplatili ze svých peněz koncesionáři,“ pravil Šarapatka.

Do běla ho pak rozpálil předseda Rady ČT Pavel Matocha, když navrhl, aby se Rada ČT usnesla, že přítomný ředitel Dvořák nesplnil usnesení, jímž mu na minulém jednání uložila Rada ČT, aby uzavřel smlouvu s vybranou advokátní kanceláří o právních službách pro Radu ČT. „To, co předvádíte, není kontrolní činnost, je to za hranou zákona,“ pohrozil následně Šarapatka Matochovi podáním trestního oznámení, pokud nechá usnesení odhlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…