Církve připravují i žaloby u Ústavního soudu, říká předseda Ekumenické rady církví

09.01.2012 20:49

Podle předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla si politici právě teď vaří horkou polívčičku. Myslí si, že pokud právě teď jednání o církevních restitucích zkrachuje, nové řešení by se velmi prodražilo a navíc nevylučuje, že církve zvažují žaloby u soudu.

Církve připravují i žaloby u Ústavního soudu, říká předseda Ekumenické rady církví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

O majetkovém vyrovnání s církvemi bude ve středu hlasovat vláda. Pokud by Věci veřejné pro návrh nezvedly ruku, znamenalo by to podle předsedy Starostů a nezávislých Gazdíka porušení koaliční dohody, které by mohlo vést až k vypovězení koaliční smlouvy "některou ze stran". Vláda má v plánu navrátit sumu okolo 100 miliard korun. Navracet by vláda chtěla už od příštího roku 2013 až do roku 2045.

Lidé peníze církvím nepřejí

Podle průzkumu agentury STEM si 70 procent občanů nepřeje, aby se církevní restituce vůbec konaly. Podle předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla je návrat majetku církvím nevyhnutelný.

Na otázku kdo kontroluje to, zda si církve nenárokují více majetku než by měly odpověděl Ruml: “V roce 2008 vznikla parlamentní komise, která vše kontrolovala, řešilo se i vyúčtované měření pozemků, to znamená, že se zaměří každý kus lesa nebo místa."

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Politici si vaří horkou polívčičku

“Přál bych našim politikům, aby to prošlo. Politici si vaří horkou polívčičku. Ti, kteří se do toho hrnou s novými podmínkami musí vědět, že pokud tohle řešení padne, tak další bude daleko dražší,“ varuje Ruml. Podle něj jsou některá města jsou obklíčena a nedá se tam žít, mají tolik majetku, že se nemohou dál rozvíjet.

Církev chystá i žaloby

Další hroznou podle Rumla jsou žaloby, které by mohly následovat. “Hrozí i různé žaloby u Ústavního soudu, protože církev se připravuje bránit.“

Vyrovnání by údajně nemuselo trvat dlouho, záleželo by na kategoriích majetku. “Něco půjde rychleji něco pomaleji, stav může být různý. Myslím, že do pěti let by většina by mohla být u staronových vlastníku,“ řekl Ruml.

Církevní majetek vydělává státu

Důvod, proč chce církev svůj majetek zpět je jiný než se na první pohled zdá. “Církev netouží po náhradě majetku, aby byly bohatší. Církve si uvědomují, že tady hraji nezanedbatelnou roli a aby ji mohli hrát i ve chvíli, kdy tu nebude stát, aby ji podporoval, aby na to církev měla peníze,“ vysvětlil.

Majetek, který by se měl církvím vrátit podle Rumla vydělal státu 230 miliard. Církve dostaly od státu podporu 70 miliard za těch šedesát let. Církevní majetek tedy vydělává na odvody církvím, myslí si předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…