Církve prý falšovaly dokumenty. Vracíme se o sto let zpět, zlobí se Procházková

09.02.2012 21:12

Spisovatelka Lenka Procházková bojuje proti zákonu o církevních restitucích. Podle ní ani o žádné restituce nejde – pouze o dar od státu. Dnes měli možnost ptát se jí diváci pořadu Hyde Park na ČT 24.

Církve prý falšovaly dokumenty. Vracíme se o sto let zpět, zlobí se Procházková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Procházková rozhodně netvrdí, že by se církvím nemělo nic vracet. „Vracet církvím je možné jen u toho majetku, u nějž máme doklad, že církvi patřil,“ prohlašuje. „Vláda neměla soupis majetku, který patřil církvi k datu 25. února 1948. Takže vracet ano – ale právně správně,“ dodala spisovatelka. Podle ní církve požadují majetek, který jim nepatřil už po pozemkové reformě roku 1919.

Známá hodnota neznámého majetku

„Podpořila mě veřejnost. Už asi dvacet lidí z různých krajů podalo trestní oznámení,“ uvedla Procházková. „Soupis majetku nebyl zveřejněn proto, abychom si to nemohli zkontrolovat. Veřejnost má právo vědět, co z její země bude vydáno jinam,“ myslí si. Podle ní bude mít nad majetky kontrolu Vatikán.

SLEDUJEME téma: miliardy pro církve

„Mám některé důkazy, že církevní archiváři falšovali některé dokumenty,“ obviňuje církev. Spisovatelka kritizovala hlavně fakt, že v Poslanecké sněmovně nešel zákon ani do zemědělského, kulturního ani do rozpočtového výboru. „Tímto zákonem a jeho etikou se vracíme o sto let zpátky,“ říká. „Vadí mi, že známe hodnotu majetku, přestože nevíme, o který zákon se jedná,“ dodala Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…