Církvím už jsme majetek vrátili, tvrdí Filip

15.01.2012 14:02

Současnou zuřivou vládní debatu o podobě církevních restitucí nechápe šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj se totiž majetek církvím dávno vrátil.

Církvím už jsme majetek vrátili, tvrdí Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

"Já si ten zákon pamatuji ještě jako mladý poslanec federálního shromáždění," vzpomínal Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce. "Majetek církví se tehdy totiž z velké části už vrátil. A zástupci církví řekli, že jim to stačí a víc už nechtějí."

To byl rok 1991, dnes ale církve chtějí další miliardy. A ve vládě se objevil spor. Vrácení majetku se totiž chystá ve dvou podobách - jednak navracení majetku a jednak vyplácení finančních prostředků příštích 17 let. To se nelíbí Věcem veřejným.

"My mluvíme o tom, aby se primárně odblokoval ten zablokovaný majetek," popsala vicepremiérka Karolína Peake, co její strana žádá. Se zablokovaným majetkem má problém asi 550 obcí. "Fyzický majetek aby se vrátil a s vyplácením, aby se počkalo." Stát totiž podle Věcí veřejných nemá peněz na rozdávání. "Šlo nám primárně o to, aby se našly zdroje a abychom si nemuseli půjčovat. Důležitá je pro nás také transparence toho vyplácení."

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…