Čistka v televizi na Slovensku. Kvůli vysílání projevu lídra opozice

19.11.2022 7:44

Slovenská veřejnoprávní společnost Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) odvysílala ve čtvrtek 17. listopadu, v den výročí sametové revoluce, slavnostní sněm opoziční strany Směr-SD – hodinový projev někdejšího premiéra Roberta Fica, který živě přinesla bez jakéhokoli komentáře a kontextu. Za to generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj odvolal vedení zpravodajství, které bez jeho vědomí dalo prostor opozičnímu politikovi. Fico vyhození novinářů označil za „plivnutí na svátek svobody a demokracie“. Informují o tom Novinky.cz.

Čistka v televizi na Slovensku. Kvůli vysílání projevu lídra opozice
Foto: screen Smer-SD
Popisek: Robert Fico

„Odvysílání projevu Roberta Fica ze sněmu strany Směr-SD na zpravodajském kanále RTVS24 17. listopadu 2022 považuji za velmi nešťastné a znepokojivé. Především proto, že v takový svátek nemá mít ve vysílání RTVS prostor žádná politická strana. Vysílání veřejnoprávního média musí být prostorem na připomínání demokratických důsledků a výdobytků sametové revoluce, které považuji v této době za mimořádné důležité,“ přiblížil své rozhodnutí generální ředitel Machaj.

  • Původní text ZDE

Machaj odvolal šéfku sekce zpravodajství a další tři vysoce postavené členy redakce, uvedla slovenská média.

Robert Fico ve svém projevu mimo jiné oznámil, že chce vyhrát volby, kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovou, média, postoj slovenské vlády k Ukrajině a k Rusku a rovněž zamítl požadavky komunity LGBT+.

K rozhodnutí generálního ředitele Fico řekl: „Není většího plivnutí na státní svátek svobody a demokracie, než vyhodit novináře za to, že nechali odvysílat projev opozičního politika.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…