Cizinci se už nemusejí vzdávat svého původního občanství. Sociologové odhadují nárůst jejich počtu

27.01.2014 11:23

Podle statistických údajů ČSÚ v roce 2012 získalo české občanství 2039 osob, z nichž bylo 518 občanů Ukrajiny, 173 občanů Ruské federace, 74 z Arménie a 49 Bělorusů. Jelikož počátkem letošního roku nabyl účinnosti zákon o občanství umožňující získat i cizincům druhé občanství, tedy české, ruskojazyčný list Pražský express začal realizaci unikátního projektu. Jmenuje se „Test na občanství“. Zkouší, co Rusové o Česku vědí.

Cizinci se už nemusejí vzdávat svého původního občanství. Sociologové odhadují nárůst jejich počtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irina Šulc, šéfredaktorka Pražského expresu

Podle litery tohoto nového zákona musí totiž každý cizinec žádající o občanství projít testem, sestaveným z otázek o českých reáliích ze společenskovědních oborů, českých dějin, kultury i zeměpisu.

Pražský express se rozhodl nezůstávat stranou a začal vzdělávat ruskojazyčné cizince v odpovědích na testovací otázky. Celkem vybrali odborníci 300 otázek, a každý uchazeč o občanství bude muset odpovědět na 30 z nich.

Jestlipak víte, kdo byl král „železný a zlatý“?

Koncepce projektu Pražského expressu spočívá v tom, že na testovací otázky podrobně odpovídají čeští odborníci z dotyčných oborů. Projektu se v tuto chvíli zúčastnily osobnosti jako překladatel Milan Dvořák, historik a průvodce Vladimír Zubov a ředitel Pražského multikulturního centra Marek Čeněk. Cizinci si už mohli osvěžit svou paměť a mnozí se poprvé dozvěděli, kdo je to ombudsman, kterému českému králi se říkalo „železný a zlatý“ a který z českých básníků se stal nositelem Nobelovy ceny.

Ke své účasti na tomto projektu se chystá například i ředitel Jazykové školy v Praze Zdeněk Okounek, advokát a zastánce lidských práv Pavel Čižinský a další.

Podle ohlasů lze soudit, že se projekt čtenářům zalíbil a na stránkách mnozí děkují za dobrý nápad.

„Díky. Zkoušela jsem si udělat test a pochopila jsem, že mnohé z české historie neznám, i když jsem v Česku 15 let,“ prozradila například Yanna.  

Jak sdělila redakce Pražského expressu ParlamentnímListům.cz, uvítá, když se k této akci přidají další čeští odborníci z dalších oborů, aby rozpracovali odpovědi na testovací otázky.

Pět let s trvalým pobytem v ČR otevírá možnost občanství

Připomeňme, že o české občanství může žádat cizinec, který žije v Česku už pět let se statutem trvalého pobytu a projde příslušným testem.

Dříve spočíval pohovor související s žádostí o občanství ve volnější podobě. Jedním z úkolů bylo například přečíst a vlastními slovy převyprávět článek z novin. Takřka vždy používali čeští úředníci k tomuto účelu deník Metro.

Ročně přibývá „nových Čechů“ ze zahraničí

Podle statistických údajů ČSÚ v roce 2012 získalo české občanství 2039 osob, z nichž bylo 518 občanů Ukrajiny, 173 občanů Ruské federace, 74 z Arménie a 49 Bělorusů.

Sociologové předpovídají, že v roce 2014 a dále bude toto číslo stoupat, protože cizinci se už nemusejí vzdávat svého původního občanství, získaného od narození.

„Projekt, který může pomoci řadě cizinců, se jeden z nejstarších zdejších ruskojazyčných listů, Pražský express, rozhodl odstartovat právě letos, kdy slaví 15 let svého trvání,“ uzavřela šéfredaktorka tohoto týdeníku Irina Šulc.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…