Člověk v tísni alarmuje. Podívejte se, co už se začalo dít na ubytovnách. Jde o uprchlíky

18.03.2022 16:20

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozorňuje na chybně nastavený systém podpory pro subjekty, které ubytovávají ukrajinské uprchlíky. Zatímco běžný majitel poskytnutého bytu dostane od státu méně než 10 tisíc za měsíc, ubytovna v jakémkoliv stavu si může přijít na desetitisíce. „SOS, první ubytovna již vyhodila chudé, aby vydělala na uprchlících!“ varuje Hůle.

Člověk v tísni alarmuje. Podívejte se, co už se začalo dít na ubytovnách. Jde o uprchlíky
Foto: Repro ČT24
Popisek: Daniel Hůle z Člověka v tísni

Hůle na twitteru upozorňuje na systém podpory, v jehož rámci ubytovny nehledě na stav a kvalitu mohou vydělávat na poskytování přístřeší uprchlíkům z válkou zmítané Ukrajiny.

„SOS! První ubytovna již vyhodila chudé, aby vydělala na uprchlících! Vláda Petra Fialy zaplatí prašivé ubytovně bez vlastního WC a koupelny za 5 uprchlíků měsíčně 37 500 Kč, zatímco majiteli poskytnutého bytu 9000 Kč!“ upozorňuje na nesmyslné nastavení Hůle.

 

 

„Ubytovna má nárok na 250 Kč/os./den bez ohledu na velikost, kvalitu atd., ale soukromí majitelé jsou téměř nepřátelé lidu, ti nesmějí chtít o moc víc než náklady,“ dodává Hůle.

 

 

Vládě a konkrétně ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) se rozhodla poradit i jeho předchůdkyně ve funkci Klára Dostálová. „Vládo, zejména Ivane Bartoši, mám pro vás inspiraci. Na Ministerstvu pro místní rozvoj máte připravený a odzkoušený program covid ubytování. Zkuste ho oprášit, už jednou se osvědčil. Pomůže mnoha lidem, kteří chtějí ubytovat ukrajinské občany, kteří utíkají před válkou. Navýší se tím kapacity,“ vzkázala Dostálová.

 

 

Bartoš ji ale vyvedl z omylu, že program COVID-Ubytování použít nelze. „Paní poslankyně, program COVID-Ubytování byl za prázdné pokoje, omezené náklady. Musela se řešit pravidla veřejné podpory, díky čemuž byl program COVID-Ubytování vyhlášen pozdě, a to si my nyní nechceme a nemůžeme dovolit.

 

 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Tohle je trochu jiná liga. Aktuálně připravujeme co nejrychlejší a nejúčinnější typy podpory, chceme využít především obecní, krajské i státní objekty a rychle je upravit pro ubytování příchozích z Ukrajiny,“ připojil Bartoš plány svého resortu.

 

 

Ministerstvo pro místní rozvoj podle něj také chystá další kompenzace pro všechny, kdo ukrajinské uprchlíky ubytuje. „Samozřejmě projednáváme i kompenzace lidem, co ubytují Ukrajince, kteří museli utéct před válkou a i zde chceme intenzivně spolupracovat s kraji, nikoliv, že stát bude neefektivně utrácet peníze,“ zpražil Bartoš nakonec Dostálovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…