Co bude s plzeňskými právníky ukáže až čas, bojí se advokátní komora

09.03.2012 17:31

Česká advokátní komora se zatím odmítá vyjadřovat k budoucímu osudu studentů plzeňských práv, kteří školu dokončí po letošním červenci. Zatím je předčasné celou situaci hodnotit, sdělila agentuře Mediafax mluvčí organizace Iva Chaloupková.

Co bude s plzeňskými právníky ukáže až čas, bojí se advokátní komora
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

„Aktuálně mohu říci pouze to, že absolventi z plzeňských práv jsou u nás bez problémů zapisovaní na seznam advokátních koncipientů, pokud o to projeví zájem,“ doplnila Chaloupková. Podle ní je totiž těžké odhadnout, jak bude vypadat situace po červenci.

Zápis do seznamu koncipientů umožňuje to, aby se v budoucnu po třech letech koncipování mohli přihlásit k advokátním zkouškám a stát se samostatnými advokáty.

„My nevíme, jestli někdo bude hledat řešení stávající situace u soudu, v takovém případě bychom samozřejmě respektovali rozsudek soudu,“ uvedla mluvčí.

„Aktuálně se nás kauza zase až tak nedotýká a je potřeba počkat na další vývoj. Jasněji bude podle mého v následujících měsících a možná i letech,“ uzavřela Chaloupková.

Situace kolem plzeňských práv se zkomplikovala poté, co ministr školství Josef Dobeš (VV) v pátek prodloužil škole akreditaci do července roku 2016. Tento krok šel proti rozhodnutí akreditační komise, která v úterý škole akreditaci přisoudila jen do července 2012.

Zneplatnila tím své rozhodnutí o tom, že škola mohla fungovat až do října 2012. Stalo se tak poté, co ji ministerstvo školství vyzvalo, aby se školou ještě jednou zabývala.

„V podstatě nám nic jiného nezbylo. Ministerstvo školství nás totiž vyzvalo k novému jednání s výtkou, že naše předchozí rozhodnutí považuje za chybné, neboť zároveň škole prodlužujeme akreditaci do října, ale neudělujeme souhlas s tím, aby se znovu akreditoval program jako takový. Protože ale trváme na svém stanovisku, že nová akreditace není možná, museli jsme tedy zrušit i rozhodnutí o prodloužení do podzimu,“ vysvětlila tehdy šéfka komise Vladimíra Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…