Co dělá CIA na Ukrajině... Americký deník zjišťoval

28.06.2022 8:25

Podle informací listu New York Times koordinují pomoc předávanou Ukrajině vojáci z amerických speciálních jednotek. Ruské útoky jsou momentálně natolik masivní, že by jim Ukrajina bez pomoci svých západních partnerů nemohla odolat. Ti poskytují Ukrajincům zbraně i zpravodajské informace. Podle informací listu přímo v Kyjevě působí i agenti CIA.

Co dělá CIA na Ukrajině... Americký deník zjišťoval
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Na území Ukrajiny, většinou v hlavním městě Kyjevě, působí podle informací listu New York Times zpravodajci americké CIA a koordinují poskytování pomoci ukrajinské armádě. Vedle materiální pomoci sdílejí s Ukrajinci i zpravodajské informace.

„Velká část této práce se odehrává mimo Ukrajinu, například na základnách v Německu, Francii a Británii. Ale i když Bidenova administrativa prohlásila, že americké vojáky na Ukrajinu nenasadí, někteří pracovníci CIA nadále tajně operují v zemi. Většinou v hlavním městě Kyjevě, a řídí velkou část obrovského množství zpravodajských informací, které Spojené státy sdílejí s ukrajinskými silami,“ napsal list s tím, že vojáci ze speciálních jednotek se snaží uchránit dodávky zbraní na Ukrajinu před ruskými údery.

Američtí instruktoři, kteří cvičili ukrajinské vojáky, byli před začátkem ruské invaze ze země staženi. Další instruktoři z Velké Británie či Kanady a Litvy však prý na Ukrajině zůstali a dál cvičí zdejší ozbrojené síly.

Bez pomoci západních partnerů by se prý Ukrajina neobešla. Ruské útoky mířené na celé ukrajinské území, raketové útoky míří i na města jako Kyjev či Sumy a k tomu tvrdý ruský tlak na Donbasu je až příliš masivní.

Ukrajinci dnes ztrácejí sto vojáků denně včetně zkušených vojáků, což je podle informací z USA srovnatelné s krizovým obdobím americké války ve Vietnamu, proti které se nakonec postavilo americké veřejné mínění. Americké ozbrojené síly se nakonec z Vietnamu stáhly. Ukrajinci dnes ztrácejí i ty nejzkušenější vojáky, kteří byli vycvičeni ještě před začátkem ruské agrese. A to je podle listu pro ukrajinské velení opravdu velký problém.

Z USA také zaznívá, že zpravodajci CIA běžně neposkytují výcvik řadovým vojákům, jejich specializací není příprava na tankové bitvy a další rozsáhlé vojenské operace. Na to jsou nejen v americké armádě jiní specialisté.

Tajemnice armády USA Christine Wormuthová prozradila, že z Německa se dostává podpory i ukrajinskému letectvu. Děje se tak na letecké základně Ramstein, kde působí tým amerického letectva a letecké národní gardy s názvem Gray Wolf.

„Několik nižších ukrajinských velitelů nedávno vyjádřilo uznání Spojeným státům za zpravodajské informace získané ze satelitních snímků, které mohou vyvolat na tabletových počítačích poskytnutých spojenci. Tablety provozují aplikaci mapující bojiště, kterou Ukrajinci používají k zaměřování a útokům na ruské jednotky,“ uvedl také New York Times.

Bidenova administrativa prý už poslala na Ukrajinu čtyři mobilní raketové systémy a ve čtvrtek oznámila, že další čtyři jsou na cestě. Jsou to nejpokročilejší zbraně, které Spojené státy dosud Ukrajině dodaly, raketami, které mají dosah až 40 mil, tedy téměř 65 kilometrů, větší než cokoliv, co měla ukrajinská armáda dosud k dispozici.

Představitelé Pentagonu tvrdí, že první skupina 60 ukrajinských vojáků byla vyškolena v používání systémů a druhá skupina nyní prochází výcvikem v Německu.

Ukrajinci prý od západních zemí dostanou ještě další vojenskou pomoc, ale nějaký čas to potrvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…