Co jste nám dělali... Zelenskyj vyjel na Izrael a je zle

21.03.2022 14:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už hovořil v několika světových médiích a také v několika parlamentech. Svůj projev přizpůsobuje svému obecenstvu. Ale v Izraeli narazil, když přirovnával současné dění k holokaustu a plány Moskvy ke „konečnému řešení“. Poslanci Knessetu se proti těmto srovnáním vymezili a i v deníku Jerusalem Post zaznělo, co se během druhé světové války dělo na Ukrajině. I předtím.

Co jste nám dělali... Zelenskyj vyjel na Izrael a je zle
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už hovořil k americkému Kongresu, k německému Bundestagu, ve Westminsteru zmínil Churchilla, v USA Martina Luthera Kinga, tlumočnici v Bruselu dokonce rozplakal. V každém z nich volil jiná slova. Nedávno promluvil i k izraeskému Knessetu. Podle deníku Jerusalem Post ovšem nezvolil správná slova a některé poslance proti sobě spíše popudil.

Značnou část svého projevu totiž věnoval přirovnáním současného konfliktu k druhé světové válce a k holokaustu. Například řekl, že Moskva plánuje „konečné řešení ukrajinské otázky“ a také navrhl, aby Izrael zachraňoval Ukrajince jako spravedliví mezi národy na Ukrajině zachraňovali Židy.

Ministr pro komunikaci Yoaz Hendel se například vyjádřil, že Zelenského a Ukrajinu podporuje, ale hrůznou historii holokaustu nelze přepsat. „Na ukrajinském území také proběhla genocida. Válka je strašná, ale srovnání s hrůzami holokaustu a konečného řešení je skandální,“ řekl. Vysvětlil, že chování Zelenského neodsuzuje, když je válka, a kritiku Izraele přijímá, stejně tak jako požadavky na dodání zbraní. Ale co se týče historie, má za to, že musí uvést fakta.

Bývalý ministr Likudu Yuval Steinitz pak řekl: „Nezaznít jeho projev ve válečných časech, řekli bychom, že to hraničí s popíráním holokaustu. Jakékoliv srovnání obyčejné války, jakkoliv je hrozná, s vyhlazením milionů Židů v plynových komorách v rámci konečného řešení, je pokřivování historie. To samé platí pro tvrzení, že Ukrajinci pomáhali Židům při holokaustu. Historická pravda je, že Ukrajinci na své chování při holokaustu Židů nemohou být hrdí.“ Ale dodal, že i přes tato srovnání musí humanitární pomoc Ukrajině pokračovat.

Simcha Rothman, člen pravicové osadnické strany Tkuma vyslovil tuto narážku: „Nemluvím ukrajinsky, ale pokud jsem pochopil ten překlad správně, Zelenskyj nás žádá, abychom se k nim chovali jako oni k nám před 80 lety. Je mi líto, ale to musíme odmítnout. Koneckonců, jsme morálně vyspělá země.“

Deník Jerusalem Post pak připomíná, že za války ukrajinská policie Židy předávala ke zmasakrování například v Babyn Yaru, Lvově nebo Žitomiru a do SS se za války přihlásilo 80 tisíc Ukrajinců, zatímco podle historických pramenů pomáhalo Židům jen 2600 Ukrajinců. „A ještě předtím, jedny z nejhorších pogromů v židovské historii byly spáchány na dnešním území Ukrajiny,“ dodává deník s tím, že to nic nemění na tom, že v Izraeli je názor veřejnosti proukrajinský i přes historická příkoří.

Zelenskyj také žádal Izrael o dodávky zbraní, například o izraelský protiraketový systém Iron Dome, i když ten se prý exportovat nedá a stejně by nepomohl. Izraelská vláda se dle jednoho z ministrů takto zapojovat nehodlá, a to kvůli ruskému angažmá v Sýrii. „Ukrajinští představitelé opakovaně požadují po Izraeli nemožné, například zákaz ruských kanálů, které v Izraeli ani nevysílají, nebo uvalení sankce na ruské představitele, které izraelské zákony nedovolují,“ řekl dotyčný ministr a dodal, že Zelenskyj promrhal příležitost říci si o něco realističtějšího. I přes tyto chyby dle Jerusalem Postu budou Izraelci Ukrajinu podporovat, ale zároveň nebude mít izraelská vláda důvod svou politiku vůči Ukrajině změnit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…