Co mají společného Homolka a dopravní podnik? Je toho víc

06.10.2012 9:59

Co má společného dopravní podnik a nemocnice Na Homolce? Podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz je spojuje advokátní kancelář Šachta and Partners a záliba ve spolupráci se společnostmi, jejichž stopy vedou do daňového ráje na Kypru.

Co mají společného Homolka a dopravní podnik? Je toho víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

"Z Homolky byly vyváděny peníze stejným způsobem a stejnou skupinou lidí jako z dopravního podniku," uvedl analytik protikorupčního fondu Petr Soukenka.

Obě instituce využívaly služeb advokátů z kanceláře Šachta and Partners. Právníci přitom získali zakázky bez standardního výběrového řízení a to i přesto, že si tak během let přišli na miliony korun. Služby byly podobné, právníci měli na starosti výběrová řízení a zastupování jak zadavatele zakázky, tak jejího příjemce.

"Dohledali jsme a popsali personální spojení mezi dodavatelem, dopravním podnikem a advokátní kanceláří, která zastupovala dopravní podnik," popsal advokát Václav Láska, který prováděl audit v dopravním podniku.

Cesty vedou na Kypr

"Šachta and Partners zároveň zastupovali nemocnici a dodavatelské společnosti. Navíc figurovali i v dceřiných společnostech," uvedl Karel Randák z fondu proti korupci.

Takový případ nastal podle serveru Aktuálně.cz i v případě spolupráce s firmou Alseda. I ta spojuje nemocnici a dopravní podnik. U obou institucí totiž firma dostala prostřednictvím advokátní kanceláře zakázky. A s Alsedou je spojeno i další jméno známé z podezřelých kauz dopravního podniku - Peter Kmeť.

Alseda spadá pod kyperskou společnost sídlící v Limassolu. Sdílí adresu s několika dalšími firmami, které jsou podezřeny, že vyváděly peníze z pražských podniků. Na této adrese měl donedávna sídlo i vlastník společnosti Cross Point, která zajišťuje prodej jízdenek. Po podepsání smlouvy s touto firmou zaplatil DPP za služby o 100 milionů víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…