Co mohou teď dělat Katalánci? Se samostatností to ještě rozhodně nebude snadné

04.10.2017 21:11

Britský list Guardian se zabývá reálnými možnostmi, které Katalánci mají ve svém deklarovaném úmyslu vydobýt si na Španělsku nezávislost. Realita prý není tak jednoznačná ani jednoduchá.

Co mohou teď dělat Katalánci? Se samostatností to ještě rozhodně nebude snadné
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Úmysl opustit španělské království opětovně deklaroval místní katalánský prezident Carles Puigdemont. Katalánsko by mělo vyhlásit nezávislost, a to buď koncem tohoto týdne, nebo začátkem týdne příštího. Jenže otázkou podle Guardianu zůstává, zda to skutečně může udělat.

Španělská vláda důrazně tvrdí, že nikoliv. V jejím názoru ji pak podporuje i znění platné španělské ústavy, která v zásadě garantuje vnitřní nedělitelnost Španělska. Ústava ale zároveň uznává právo obyvatel jednotlivých španělských regionů na to, aby si o některých věcech rozhodovali sami.

Guardian poznamenává, že stejně jako Madrid neuznal legitimitu konání referenda, neuzná rovněž ani jeho výsledek a logicky ani jednostranné vyhlášení nezávislosti Katalánska. Mariano Rajoy tak v případě vyhlášení může využít jeden z článků španělské ústavy, článek 155, který zatím nikdy nebyl použit.

  • CELÝ ČLÁNEK V ANGLIČTINĚ ČTĚTE ZDE.

Ten španělské vládě umožňuje vstoupit do autonomního regionu a obsadit ho včetně jednotlivých institucí. A to by se vzhledem k aktuálním náladám, které v Katalánsku po násilném potlačení referenda během minulého víkendu panují, neobešlo bez značné přítomnosti vojenských a politických sil. V reakci na to by se pak vyskytly mohutné protesty civilního obyvatelstva.

Puidgemont uvedl, že uplatnění článku 155 ze strany centrální vlády v Madridu by situaci jen dále eskalovalo. Zároveň by podle něj představovalo ultimátní chybu, která ve svém důsledku separatisty v Katalánsku jenom posílí. K věci se dokonce již vyjádřil i španělský monarcha, král Filip. Ten mluvil o neposlušnosti a postavil se na stranu centrální vlády. Podle Guardianu se pak vůbec nevyjádřil k policejnímu násilí, které nedělní referendum v Katalánsku provázelo. Puidgemont a další politici zatím volali o pomoc směrem k autoritám Evropské unie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…