Co myslíte, budeme se mít lépe? zeptali se výzkumníci lidí

06.11.2014 13:50

Dle zjištění průzkumu společnosti STEM téměř třetina obyvatel očekává, že v příštích pěti letech se bude ekonomická situace zlepšovat. Nejčastěji je však nyní v populaci zastoupen názor, že hospodářská situace zůstane stejná (42 %). Lidé však opouštějí pesimistický názor, že situace bude za pět let horší. V roce 2012 si to myslelo 57 a nyní pouze 28 procent dotázaných.

Co myslíte, budeme se mít lépe? zeptali se výzkumníci lidí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Občané se zájmem naslouchali slovům prezidenta

Ve výhledech do budoucna se výrazně snížil podíl odpovědí, že situace u nás bude za pět let horší než dnes (z 57 % v roce 2012 na současných 28 %). Zlepšení ekonomické situace očekává téměř třetina občanů (30 %). V případě životní úrovně vlastní domácnosti se více než polovina lidí (55 %) domnívá, že k výrazné změně během pěti let nedojde.

Celý průzkum ZDE

Říjnový průzkum STEM zjistil, že česká veřejnost se na budoucnost české ekonomiky i vlastní životní úrovně dívá optimističtěji než v předchozích letech. Zlepšení hospodářské situace naší země v horizontu příštích pěti let očekává necelá třetina občanů. Zhoršení ekonomické situace předpokládá podobný podíl lidí. Více než dvě pětiny populace si myslí, že za pět let se hospodářská situace nijak významně nezmění.

Citovaný výzkum STEM byl proveden v sérii TRENDY na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 13. až 20. října 2014. Na otázky odpověděl soubor 1049 respondentů.

Hluboký propad v očekáváních je, zdá se, pryč

Zdá se, že hluboký propad optimistických očekávání v letech 2011 a 2012 je v tuto chvíli minulostí. V předpokladech dalšího vývoje životní situace domácnosti lidé nejčastěji čekají stabilitu, více než polovina občanů totiž předpokládá, že jejich situace zůstane beze změn. Podíl odpovědí, že se životní úroveň domácnosti zlepší, nebo zhorší, je vyrovnaný, zhruba pětinový.

Podíl odpovědí, že životní úroveň domácnosti se v budoucnu zhorší, je nyní poloviční v porovnání s rokem 2012. Zastoupení odpovědí, že se situace domácnosti zlepší nebo zůstane stejná, naopak posiluje, výrazněji v případě očekávání stability.

S největšími obavami hledí do budoucna příznivci Úsvitu

Optimismus se dostavuje i u skupin, které dříve vyslovily obavy z dalšího vývoje. Konkrétně to například znamená, že podíl pesimistických názorů je nižší u lidí se základním vzděláním, u občanů starších 60 let, u osob z domácností průměrně či špatně finančně zajištěných, dále u lidí levicově a středově politicky orientovaných. Uvedené změny přinesly také snížení míry rozdílů mezi jednotlivými sociodemografickými skupinami obyvatel.

Nicméně naladění je rozdílné podle preferovaných stran. Zatímco optimismus cítí sympatizanti ANO a TOP 09, největšími pesimisty jsou příznivci Úsvitu. Stoupenci ČSSD nejčastěji očekávají, že se hospodářská situace země v následujících pěti letech nijak výrazně nezmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…