Co podepsal Metnar: Andrej Babiš zásadně a otevřeně vystoupil a celou věc vysvětlil

10.05.2018 8:11

Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš se neudržel a na Facebooku se vyjádřil k údajným dezinformacím, které o něm a jeho vládě kolují. Babiš uznává, že ministr Metnar v Maroku za vládu podepsal dokument, obsahující zmínky o podpoře legální migrace a uprchlictví, jedním dechem ale dodává a ujišťuje, že jde o zcela nezávazný dokument a v žádném případě tyto body nejsou tím hlavním, co obsahuje. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar se totiž 2. května v marockém Marrakéši účastnil konference euro-afrického dialogu o migraci a rozvoji, tedy tzv. Rabatského procesu. Metnar tam za Českou republiku podepsal dokument, zvaný Marrakéšská politická deklarace. Ten obsahuje akční plán na roky 2018–2020. „Myslíte, že jsem zešílel?“ vzkazuje Babiš občanům, kteří se bojí, že dokument jako celek podporuje migraci z Afriky.

Co podepsal Metnar: Andrej Babiš zásadně a otevřeně vystoupil a celou věc vysvětlil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Marrakéšská deklarace obsahuje jednotlivé cíle a také akce, kterými se má těchto cílů dosáhnout. Kupříkladu pátý cíl deklarace hovoří o „Podpoře opatření zaměřených na posílení ochrany uprchlíků a násilně vysídlených osob“. Šestý cíl zase o „podpoře integrace uprchlíků a násilně vysídlených osob do hostitelských komunit“. Jedna z akcí, která má tento cíl podpořit, je „podpora této integrace pomocí vytvoření kampaní na zlepšení povědomí o situaci. Část kampaně bude zamířena na hostitelské komunity a část na uprchlíky a žadatele o azyl. Kampaň bude pokrývat jejich práva a povinnosti na území hostitelských zemí,“ píše se v dokumentu.

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

Nejvýbušnější je ale nejspíše takzvaný třetí cíl, kterým je „podpora pravidelné migrace a mobility, především mladých lidí a žen, mezi Evropou a severní, východní a centrální Afrikou, i napříč těmito regiony“.

V deklaraci se mluví o prevenci a boji proti nelegální migraci a pašování lidí. Ovšem bez přijetí konkrétních závazků nebo opatření proti těmto jevům. Naopak na celkem šesti z osmi stran textu je vyjadřována podpora legální migraci z Afriky do Evropy. Podle politického prohlášení účastníci konference dokonce považují migraci za jeden ze zdrojů ekonomického rozvoje a růstu. Jediným evropským účastníkem konference, který odmítl podepsat, bylo Maďarsko, které zastupoval ministr zahraničních věcí Peter Szijjártó.

Více ZDE

Babiš a Metnar se k celé věci už jednou vyjádřili včera na tiskové konferenci po jednání vlády. „Začnu k těm dezinformacím, které probíhají na sítích, že údajně pan ministr vnitra měl něco podepsat, na základě jednoho vylhaného článku jednoho serveru. Tak pan ministr se k tomu vyjádří, ale ta takzvaná, ten Rabatský proces, řeší právě zastavení ilegální migrace, zastavení toho toku. Takže pokud tady někdo rozšiřuje v prostoru věci, že my jsme odsouhlasili, nebo něco podepsali, tak znovu ubezpečuji, že je to lež,“ řekl Babiš. Před riziky smlouvy varovali europoslanci Jan Keller nebo Tomáš Zdechovský.

Více ZDE

Andreji Babišovi to ale nedalo a celou záležitost včera večer okomentoval i na svém Facebooku. Podle Babiše podepsal Metnar jménem české vlády v Maroku dobrou věc. Deklarace podle něj posiluje závazky afrických států v boji proti nelegální migraci.

Celé jeho vyjádření je zde:

„Rád bych se vyjádřil k dezinformacím, které běhají po Facebooku, že jsme snad podepsali nějakou „dohodu o přijímání uprchlíků“.

Je to absolutní nesmysl.

Strašně rád bych vás všechny ubezpečil, že jsme skutečně žádnou deklaraci, kde bychom vítali nelegální migranty, nepodepsali. Myslíte, že jsem zešílel? ??

Co jsme tedy podepsali? No, podle mě dobrou věc. Marrakešskou politickou deklaraci a Marrakešský akční plán do roku 2020. Jedná se, POZOR, o právně nezávazné politické dokumenty, které, přestože obsahují části o legální migraci a uprchlictví, neznamenají pro Českou republiku přijetí žádných závazků v přijímání migrantů. Pro nás ne.

Nové závazky budou mít naopak zúčastněné AFRICKÉ státy, a to v boji proti nelegální migraci a organizovanému převaděčství. Závazek posílit ochranu státních hranic, posílení soudní a policejní spolupráce a výměny informací. Africké státy se rovněž zavazují k posílení spolupráce v návratech, například prostřednictvím zlepšení identifikace nelegálních migrantů a rychlejšího vydávání náhradních cestovních dokladů.

Takže shrnu:

• žádná podpora masové migrace z Afriky

• žádné nové závazky pro ČR

• naopak boj proti nelegální migraci a převaděčství

Děkuju, a kdybyste si chtěli přečíst oficiální tiskovou zprávu Ministerstva vnitra, tak je v prvním komentáři.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…