Co potichu prošlo v Británii… Úřad získal moc nad sítěmi. Média, televize? Mají výjimku

24.09.2023 18:35

Sněmovna lordů schválila přijetí zákona o bezpečnosti na internetu, teď už je třeba jen souhlas krále. Od platforem sociálních médií se bude očekávat rychlé odstranění nelegálního obsahu i zabránění toho, aby se vůbec objevoval. Zákon stanovuje i „komunikační trestné činy“, ke kterým patří šíření „škodlivých, nepravdivých nebo vyhrožujících“ informací. Zřízen bude poradní výbor pro dezinformace. Regulační orgán OfCom bude moci za nedodržení předpisů udělit pokuty až ve výši 18 milionů liber.

Co potichu prošlo v Británii… Úřad získal moc nad sítěmi. Média, televize? Mají výjimku
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí
Britská Sněmovna lordů odhlasovala přijetí kontroverzního zákona o bezpečnosti na internetu (Online Safety Bill), který stanoví přísnější normy pro platformy sociálních médií, jako jsou například Facebook, YouTube nebo TikTok.

„Dnes tato vláda činí obrovský krok vpřed v našem poslání učinit ze Spojeného království nejbezpečnější místo na světě pro pobyt na internetu,“ prohlásila ministryně pro vědu, inovace a technologie za Konzervativní stranu Michelle Donelanová. Návrh zákona je podle jejích slov „převratným“ právním předpisem. Poprvé byl návrh zákona předložen před více než čtyřmi lety, uvedla agentura Reuters.

Návrh zákona nyní potřebuje získat ještě královský souhlas od krále Karla III. Až vzejde v platnost, bude se od platforem sociálních sítí očekávat, že rychle odstraní nelegální obsah nebo zabrání tomu, aby se vůbec objevoval. Společnostem nedodržujícím předpisy tohoto zákona bude moci mediální regulační orgán OfCom (Office of Communications) udělit pokuty až do výše 18 milionů liber, tedy přibližně 505 milionů korun, nebo 10 % jejich ročního celosvětového obratu.

„Dnešní den je významným milníkem v misi, jejímž cílem je vytvořit bezpečnější život na internetu pro děti i dospělé ve Spojeném království. Všichni v OfComu se cítí poctěni, že jim byla svěřena tato důležitá role, a jsme připraveni začít tyto nové zákony uplatňovat,“ sdělila po schválení zákona ekonomka a výkonná ředitelka OfComu Melanie Dawesová.

Součástí návrh zákona je též ustanovení o „informačních deliktech“. To zmocňuje OfCom požadovat od uživatelů sociálních sítích, společností i jejich zaměstnanců informace, přičemž odmítnutí poskytnout tyto informace by pak bylo trestným činem. Podle britského deníku OffGuardian navíc v návrhu zákona není specifikována přesná povaha těchto „informací“, může to tak být cokoliv. Toto ustanovení tak může být použito k získávání informací o soukromých účtech uživatelů sítí.

Oddíl 10 se zase věnuje „komunikačním trestným činům“, které jsou „škodlivé, nepravé nebo vyhrožující“. Toho se dopouští podle ustanovení každý, kdo odešle zprávu, která obsahuje informace, o nichž osoba ví, že jsou nepravdivé. I osoba, který v době odeslání zprávy měla v úmyslu informacemi obsaženými ve zprávě způsobit psychickou nebo fyzickou újmu anebo pro zaslání nepravdivé zprávy nemá žádnou „rozumnou úmluvu“.

Zasílání výhrůžných zpráv je nicméně ve Velké Británii již nezákonné, novinkou jsou tak „škodlivé“ a „nepravdivé“ informace. Podle deníku OffGuardian je rozlišení mezi těmito informacemi znepokojující. „Koneckonců, pravda rozhodně může být ‚škodlivá‘…,“ uvedl britský deník.

Výjimku pro „komunikační trestné činy“ mají podle sekce 157 noviny, televizní kanály a streamovací služby.

Podle návrhu zákona oddílu 7 sekce 135 má být vytvořen poradní výbor pro dezinformace a misinformace. Úkolem výboru je pak poskytovat poradenství OfComu o tom, jak by se poskytovatelé regulovaných služeb měli vypořádat s dezinformacemi a misinformacemi na svých platformách. Výbor musí do osmnácti měsíců zveřejnit report a následně je periodicky publikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…