Co provést s Putinem? Americká ministryně vyložila plán USA v ruském médiu

30.04.2022 7:45

Americká náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová, která se zasloužila o podporu Ukrajinců během majdanské revoluce a byla jednou ze zastánkyň vyzbrojení Kyjeva, v rozhovoru pro ruský web Meduza uvedla, že bude muset režim Vladimira Putina během agrese na Ukrajině utrpět „strategickou porážku“, což je prý i americkým cílem. Spojené státy se dle ní s Ruskem jednat snažily už před válkou.

Co provést s Putinem? Americká ministryně vyložila plán USA v ruském médiu
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Nulandová v rozhovoru uvedla, že režim současného ruského prezidenta musí na Ukrajině utrpět strategickou porážku, což je i současným cílem Spojených států. „Naším cílem je zajistit, aby tato válka skončila strategickou porážkou Vladimira Putina. Chceme, aby toto vojenské dobrodružství stálo jeho a jeho režim velmi draho. A samozřejmě chceme, aby Ukrajina nejen přežila, ale aby také vzkvétala jako demokratický nezávislý stát, který posiluje své dobré sousedské vztahy jak s Evropou, tak s ruským lidem,“ řekla.

Nulandová, která byla hlavní osobou zastupující Spojené státy při podpoře událostí na kyjevském Majdanu v roce 2014 a díky níž Ukrajina dostávala zbraně na svoji obranu, míní, že za rozpoutání války na Ukrajině nemohou Rusové, ale pouze Putin. „Příčinou toho všeho je ale pouze Putinovo rozhodnutí rozpoutat válku na Ukrajině, místo toho, aby veškerou energii vložil do posilování samotného Ruska a jeho ekonomiky,“ vyjádřila se.

Putin je dle ní zodpovědný i za ztráty ruské armády na Ukrajině, jde prý jen o to „uspokojit imperialistické ambice Putina na úkor Ukrajiny“.

Připomenula, že USA v rámci NATO chtěly jednat s Putinem o mírovém řešení a dávaly Putinovi záruky bezpečnosti – například, že na Ukrajině nebudou umístěny rakety dlouhého doletu a že její země chtěla Putinovu „paranoiu“ uklidnit. „Byli jsme připraveni diskutovat o tom a mnohem více,“ naznačila Nulandová.

Ruské rozpoutání války však dle Nulandové znamená, že Putinův režim musí utrpět porážku, a to i za pomoci amerických zbraní pro Ukrajinu. Podle ní však buď Putin, nebo Rusové dříve nebo později dostanou rozum a uvědomí si, že konflikt nelze vést donekonečna.

Potřebu uklidnění situace již americká náměstkyně ministra zahraničí opakuje řadu let. Nulandová, tehdy zodpovědná za politiku vůči střední a východní Evropě, se již v roce 2015 vyjádřila, že je potřeba, aby na Ukrajině pokračovaly reformy, které odstartoval Majdan, což však dle ní nejde bez míru. „Ukrajina potřebuje mír a také si ho zaslouží. Země potřebuje čas na to, aby se vzpamatovala, obnovila svou důstojnost a začala s reformami, které žádali lidé na Majdanu,“ uvedla v roce 2015 a již tehdy varovala před sliby ze strany Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…