Co se zbylými penězi na kampaň? Vyřazení kandidáti na prezidenta ještě neví

25.11.2012 11:24

Tisíce až miliony korun. Tolik vybrali prezidentští kandidáti na své předvolební kampaně. Nyní však jejich cesta do čela Hradu končí a nabízí se otázka, jak by měli se zbylými penězi vyřazení kandidáti Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý naložit. Zákon odpovídá jasně – na charitu.

Co se zbylými penězi na kampaň? Vyřazení kandidáti na prezidenta ještě neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

 

Přesněji řečeno, zákon ukládá kandidátům využít peníze na volebních účtech pouze a jen pro financování svých kampaní. V případě, že vše nevyužijí, jsou povinni zbytek financí převést na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak prospěšný účel. Cíl si mohou vybrat sami kandidáti.

Kandidáti zvažují postup

Bobošíková si však s tímto zatím ještě hlavu neláme. „Já v tuto chvíli pokračuji v prezidentské kampani. Vzhledem k tomu, že na mém účtu je v současnosti 100 korun, tak se touto otázkou nezabývám,“ uvedla pro server Lidovky.cz. Plánuje prý pokračovat ve své kampani ve stanovených lhůtách, v nichž buď odstoupí, nebo se odvolá ke správnímu soudu.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Jasno nemá ani další neúspěšný kandidát Dlouhý, na jehož účtu se podle posledního výpisu nachází přes milion korun. „Do úterka máme možnost se odvolat a pan Dlouhý to zvažuje. Takže potom uvidíme,“ informoval jeho mluvčí Kamil Chalupa.

A poslední z trojice z vyřazených, Tomio Okamura, má na svém účtu něco málo přes 11 tisíc korun. Nezvedal však telefon, takže i jeho plány se zbylými penězi jsou zakryté tajemstvím.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…