Co tam dělal? Zavřený exčlen ČSSD byl na inauguraci Miloše Zemana

04.07.2018 8:40

Podnikatel Tomáš Horáček, známý pro své vazby na ČSSD, je předmětem zájmu českých médií. Tentokrát jde o březnovou inauguraci prezidenta Miloše Zemana. Horáček přijel vlastní limuzínou až na druhé nádvoří Pražského hradu, měl na to povolenku. S sebou v autě přivezl bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Informuje o tom server iRozhlas.cz. Vrbovská i Horáček jsou nyní ve vazbě pro podezření na zmanipulované nemocniční zakázky.

Co tam dělal? Zavřený exčlen ČSSD byl na inauguraci Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

V den prezidentovy inaugurace se na druhém nádvoří Pražského hradu scházely stovky lidí. Reportér serveru iRozhlas.cz tehdy příchozí fotil, aniž by věděl, o koho jde. Nyní je ale tajenka rozluštěna, mladý muž byl identifikován jako Tomáš Horáček, podnikatel ze severních Čech s vazbami na ČSSD. Na akci přivezl Andreu Vrbovskou, která byla do ledna 2018 ředitelkou Nemocnice Na Bulovce, než ji odvolal ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch při odvolávání Vrbovské mluvil o prorůstání lobbistických skupin do zdravotnictví. Ona i Tomáš Horáček byli dříve v souvislosti s podivnými zakázkami v některých pražských nemocnicích posláni soudem do vazební věznice. Horáček má podle všeho být hlavní postavou kauzy. Nyní Horáček i Vrbovská skončili na základě rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 ve vazbě.

Anketa

S odstupem času: Je dobře, že byla zavedena Elektronická evidence tržeb (EET)?

81%
19%
hlasovalo: 11388 lidí

Nemocnice Na Bulovce byla jedním z míst nedávného zátahu detektivů NCOZ. Předmětem šetření detektivů jsou například zakázky pro firmu První chráněná dílna, která patří právě Tomáši Horáčkovi. Jen od této nemocnice měla Horáčkova firma za poslední dva roky získat zakázky za 54 milionů korun, objem jejích zakázek od státu v období od července roku 2016 pak činí astronomických 650 milionů korun. O Horáčkovi dříve média informovala jako o „velrybáři“, který měl společně se severočeským sociálním demokratem Petrem Bendou nabírat fiktivní straníky.

Firma První chráněná dílna získávala od Nemocnice Na Bulovce zakázky vysoké hodnoty podezřele často právě v době, kdy byla její ředitelkou Andrea Vrbovská. „Na inauguraci bylo několik stovek lidí. Já nevím, jestli jsem pozval paní Vrbovskou, nebo nepozval. Určitě byla v té době jako ředitelka pozvaná tak jako spousta jiných lidí,“ řekl serveru iRozhlas.cz hradní kancléř Vratislav Mynář. Vrbovská a Horáček vehementně popírají, že by se snad dobře znali. „To je naprostý nesmysl. Nemám s řediteli žádné osobní vztahy,“ řekl loni v létě Horáček deníku MF Dnes na otázku, zda má s vedením Nemocnice Na Bulovce nadstandardní vztahy.

Někdejší ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská byla hostem Hradu velmi často. S hradním kancléřem Vratislavem Mynářem například slavila jeho 50. narozeniny v Jižních zahradách Pražského hradu, měla také místo na palubě letadla, kterým prezident Zeman letěl loni do Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…