Co ty stadiony pro Sáblíkovou, co ty dálnice... Přestřelka mezi Babišem a Fialou, která v ČT dlouho nebyla. Hodinu a živě

15.03.2019 9:40

Před kamerami České televize se střetli premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala. Svedli boj o živnostníky. Babiš Fialovi vyčítal, že ODS byla v Parlamentu ČR mnoho let a neudělala pro živnostníky nic. „My jsme tam není ani rok v té koaliční vládě,“ poznamenal svou svéráznou češtinou. Pro živnostníky toho prý udělal ještě mnohem víc. A Fiala se neudržel...

Co ty stadiony pro Sáblíkovou, co ty dálnice... Přestřelka mezi Babišem a Fialou, která v ČT dlouho nebyla. Hodinu a živě
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

V pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové se setkali předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a předseda ODS Petr Fiala, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček, který nedávno vyjel s Babišem do Spojených států, místopředseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda, člen Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů Pavel Žatečka a podnikatelka Pavla Králová.

Debatu odstartovala Králová. A to pěkně zostra. Dáma prohlásila, že Babiš se v podstatě snaží o absolutní likvidaci podnikatelů. „Dle mého názoru je to absolutní likvidace, protože to začalo EET, kontrolním hlášením a uvidíme, co bude dál,“ vypálila bez milosti. Za nebezpečný označila i nápad vlády na zavedení paušálů pro placení daní. Možná to ulehčí administrativu, ale může to ohrozit budoucí důchody živnostníků, protože v paušálu budou platit minimální částky.

Když měl Babiš odpovědět na to, jak se vypořádá s možnou důchodovou bombou u dnešních živnostníků, otázku obešel a zareagoval po svém. „Já bych možná začal tím, co jsme udělali pro živnostníky. My jsme snížili daně,“ uvedl premiér. Vláda snížila DPH a tak podobně. Pokud se vládě podaří zlevnit podnikatelům administrativu, tak prý daňoví poradci přijdou o práci a živnostníkům se uleví.    

A Fiala se neudržel. „On tu vládne šestý rok a ta skutečnost je taková, že se osmnáctkrát měnil zákon o DPH, šestadvacetkrát zákon o dani z přijmu a jedenadvacetkrát živnostenský zákon. A to všechno dopadá, ta byrokracie strašná, na ty živnostníky,“ šil předseda ODS do Babiše. „Já předpokládám, že tady ta pomoc těm živnostníkům bude stejná jako těch x neexistujících stadionů pro Martinu Sáblíkovou, těch 450 kilometrů dálnic, které nikdo nikdy neviděl, ty daňové reformy, které se neustále slibují, ale které nikdo neviděl a nikdo je neuvidí,“ pokračoval šéf ODS v kanonádě. „Pokud bych použil slovník pana premiéra, tak bych řekl, že by musel přiznat, že nám tu šestý rok vládnou nemehla, protože nedokážou splnit nic z toho, co slibovali,“ přisadil si ještě Fiala.

Babiš se bude podle něj před kamerami hájit, že bývalé vlády něco udělaly nebo neudělaly před dvaceti lety, ale to ho odpovědnosti za dnešní situaci nezbaví.   

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí
Babiš se okamžitě bránil, že ANO obnovilo slevu na děti a manželku, čímž živnostníkům pomohla. Hnutí obnovilo slevu, kterou ODS zrušila. Po chvíli vytáhl programové prohlášení vlády ODS z roku 2010 a vyčítal Fialovi, co všechno ODS nesplnila. Nakonec se občanským demokratům vysmál. „Mohli jít s námi do vlády a máme 103,“ obrátil se k Fialovi Babiš s ironickým úsměvem. Havlíček dal Babišovi za pravdu. Když se ODS rozhodla nejít do vlády s ANO, donutila Havlíčka a další podnikatele suplovat práci ODS. Havlíčkova slova potvrdil i Žatečka.

Fiala oponoval, že návrh vzniku vlády ANO a ODS ve skutečnosti nikdy nebyl na stole. Babiš v tom prý neříká pravdu. Stejně tak slovy Fialy „žvaní“ o tom, jak živnostníkům pomáhá. Skutečnost je však poněkud jiná.

Ve studiu také zaznělo, že kdyby se Babiš staral o to, aby velké podniky jako Agrofert platily víc daní, nemusel by dnes klečet na živnostnících. Babiš zdůraznil, že se nepřišel bavit o Agrofertu. „Já žádnou firmu nemám,“ pravil předseda vlády s tím, že jeho Agrofert je momentálně odložen ve svěřenském fondu.

A předseda ODS znovu přešel do útoku. „Za nevystavenou účtenku v hodnotě 15 korun byla živnostníkovi uložena pokuta 15 tisíc, protože jedenasedmdesátiletá brigádnice zapomněla zaevidovat Tic Tac. Trafikant dostal pokutu 22 tisíc korun, protože nezaevidoval platbu 22 korun. Takhle funguje finanční správa,“ rozčiloval se šéf ODS.   

Průměrná výše pokuty je dnes podle Fialy asi deset tisíc korun, přičemž před pár lety to bylo pět tisíc. Babiš okamžitě sliboval, že tlak kontrol se sníží. Fiala se však okamžitě podivoval, proč Babiš tento tlak už dávno nesnížil, když je šestý rok členem vlády a dnes dokonce premiérem. Babiš se však nedal. „To je dědictví ODS, slavíme 30 let od revoluce, tak co tam udělali?“ ptal se. „Já jsem přišel a vybral jsem ty peníze, abychom mohli snížit daně,“ pokračoval.

Ke slovu se dostal také Radomil Bábek ze Strany soukromníků ČR. „Já musím říci, že se tady cítím jako v Jiříkově vidění. Pan Babiš šest let pomlouvá a špiní živnostníky, šest let štve veřejnost proti živnostníkům. Za těch šest let pan Babiš přinesl živnostníkům statisíce kontrol navíc, EET, likvidační finanční pokuty a zaklekávání finanční správy. To je to, co pan Babiš přinesl,“ pálil do Babiše Bábek.

Babiš si však trval na tom, že to s živnostníky myslí dobře a dává na stůl konkrétní návrhy, jak živnostníkům ulevit. Ministerstvo průmyslu a obchodu přináší podle Babiše konkrétní plán. Vláda už zavedla školkovné a zvýšila výdajové paušály pro živnostníky. „Oni jsou tam 25 let a neudělali nic. My jsme tam není ani rok v té koaliční vládě,“ obořil se česky poněkud neobratně na Fialu premiér. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…