Co v ČT nebylo: Nepozvaní promluvili jinde

21.09.2022 22:22 | On-line

Tento týden se uskuteční komunální volby do zastupitelstev měst a obcí, nejsledovanějším soubojem budou volby na Magistrátu hlavního města Prahy. Jana Bobošíková do pořadu Aby bylo jasno pozvala předsedy politických stran, které ve veřejnoprávní televizi nedostaly prostor. Jsou jimi lídr kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy a místopředseda KSČM Milan Krajča a lídr Motoristů sobě Petr Macinka, tiskový mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause. Jedním z hlavních témat bylo současné „diletantské“ vedení Prahy.

Co v ČT nebylo: Nepozvaní promluvili jinde
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předvolební debata v Aby bylo jasno

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Krajčo současné vedení Prahy charakterizoval jako „diletantské“. „Diletantské je v tom, že není schopné řešit problémy Pražanů, není schopné vyřešit aktuální krizi bydlení, předražené byty v Praze. Není schopné řešit zasekanou dopravu,“ spustil lídr pražské kandidátky a místopředseda KSČM Milan Krajča.

Hovořil o korupci a mafiánských praktikách: „Jedině v čem snad vedení Prahy exceluje, jsou různé korupční kauzy. Kauzy, které končí i ve vazebních věznicích,“ hovořil především o kauze Dozimetr. „V této kauze náměstek primátora skončil ve vazební věznici za to, že se zločinně spolčil při rozkrádání Dopravního podniku hl. m. Prahy, jak uváděla média,“ připomněl.

„Orientovali se jen na skandální věci, jako je přejmenovávání ulic, odstraňování soch, zbavování čestného občanství osvoboditelům města. To si myslím, že je naprosto hanebné, nedostatečné a opravdu diletantské,“ zkonstatoval kandidát na primátora.

Pan Štampach, který vede pražskou kandidátku Strany svobodných občanů, měl být jedním z hostů pořadu, nakonec se však nedostavil. Bobošíková připomněla, že dříve charakterizoval současnou koalici na magistrátu následovně: „Jediné, co tato koalice umí, je zdražovat Pražanům život, zaměstnávat rekordní počet poradců, malovat cyklopruhy, šikanovat majitele automobilů a přidělovat dotace spřáteleným neziskovkám.“

Na jeho výrok navázal lídr Motoristů sobě Macinka. Ten je toho názoru, že se magistrátu „zmocnili aktivisté, fanatici a levičáčtí extremisté, kteří ve spolupráci se zkorumpovanými a všehoschopnými pseudo byznysmeny přivedli Prahu ke stagnaci, drahotě a všeobecnému šlendriánu“. „Poprvé v životě vidíme, že náměstka primátora odvádí v poutech policie. To je neuvěřitelné, protože tito lidé nedovládli ani jedno volební období do konce, a už jsou ve vazbě,“ uvedl Macinka.

„Je evidentní, že jejich nečisté a nekalé záměry byly už v první vteřině, kdy na magistrát vstoupili, a lidé to teď vidí,“ doplnil s tím, že na současné vedení přešel amatérismus předchozího vedení města, zejména na půlku, v níž jsou Piráti. „Piráti jsou také spíše experimentátoři. Věci zkoušejí a obvykle jim nevyjdou. To se ale netýká pouze města, to se týká i Pirátů na ministerstvech,“ podotkl kriticky Macinka.

„Druhá polovina už ale není amatérismus, to je spolek pana Čižinského, to nejsou amatéři a diletanti. To jsou programoví zelení fanatici, kteří tvrdě prosazují svůj program a životní styl úzké skupiny lidí i pro všechny ostatní. To se nám nelíbí, to jsou převychovávači společnosti,“ pokračoval Macinka, podle kterého k takové převýchově společnosti nemají mandát.

Krajča se vymezil vůči zmíněné levicovosti současného pražského vedení: „Podle mě je to diletantství spojené spíše s pravicovými silami. Na tom se asi neshodneme,“ řekl směrem k Macinkovi. „Vy si myslíte, že je současné vedení pravicové?“ ujišťoval se lídr Motoristů sobě. „Já se domnívám, že STAN, TOP 09, a dokonce i Piráti nemají s levicí absolutně nic společného,“ trval Krajča na svém. „Nevím, jestli si myslíte, že je pravicové, že zde máme 78 pohlaví atd.,“ pozvedl Macinka udiveně obočí s tím, že jde o „kulturní levici“.

Motoristé prosazují návrat hlavního města k serióznímu a odpovědnému spravování záležitostí Prahy. „Znamená to, že lidé, kteří se správě města věnují, mají být kvalitní, erudovaní, vzdělaní, dospělí. Nejčastější nástroj současného vedení, které kritizujeme, je opravdu experiment, ten se dá použít v exaktních vědách, ale ne při správě města, pak jsou to pokusy na lidech!“ dodal Macinka.

Pražský rozpočet podle Macinky obsahuje velké množství černých děr. Hovořil o pomoci pro občany v rámci energetické krize. Věří, že na program jednorázové pomoci důchodcům a lidem ohroženým chudobou, který by měl stát například jednu až jednu a půl miliardy korun, se dají prostředky snadno vyškrtat, město by se kvůli tomu nemuselo příliš zadlužovat.

„Ani pro nás není vyrovnaný rozpočet žádné dogma. Není to něco, s čím by stála a padala naše politika. Pro komunisty je řešení energetické krize také zásadní věc, ale zodpovědnost na jejím řešení je na celorepublikové úrovni,“ uvedl Krajča, že s pozice hlavního města Prahy jsou v oblasti energetiky možnosti omezené a zodpovědnost leží především na vládě. V rámci pomoci města poté hovořil o konkrétních balíčcích pro lidi v nouzové situaci a o plošných opatřeních pro Pražany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…