Co všechno se tam ukradlo? Aféra kolem nemocnic zahrnuje i kandidáta TOP 09, píší noviny

22.10.2018 8:10

Uznávaný ortoped profesor Pavel Dungl pomohl v České republice mnoha lidem. Jeho operace umožnily mužům i ženám postavit se opět na vlastní nohy. Teď však může mít problém v podobě střetu zájmů. Server iDNES.cz tvrdí, že Nemocnice na Bulovce objednala u Dunglova syna umělé klouby za 14 milionů korun. Bez řádného výběrového řízení.

Co všechno se tam ukradlo? Aféra kolem nemocnic zahrnuje i kandidáta TOP 09, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Kdo nemá problémy s pohybem a koho nebolely kyčle či kolena, možná o Pavlu Dunglovi nikdy neslyšel. Voliči možná zaznamenali až jeho kandidaturu za TOP 09 a STAN do Senátu na Praze 8, kde Dungl se ziskem 15 procent hlasů postoupil do druhého kola, ale v něm prohrál s bývalým spolupracovníkem Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu financí Lukášem Wagenknechtem. Sluší se dodat, že dnes Wageknecht Babiše tvrdě kritizuje.   

Ale zpět k profesoru Dunglovi. Muž, který v minulosti operoval např. exprezidenta Václava Klause či stávajícího prezidenta Miloše Zemana, od něhož dostal státní vyznamenání, má teď údajně problém. Nemocnice Na Bulovce, kde Dungl vede ortopedické oddělení, měla objednat kloubní náhrady za 14 milionů korun u Dunglova syna. Bez výběrového řízení. Prý na to přišli kontroloři, které do nemocnice poslal ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.  

„Nyní se ukazuje, že díky smlouvám uzavřeným stíhanou exředitelkou Bulovky Andreou Vrbovskou odteklo v letech 2016 a 2017 z nemocnice bez výběrového řízení do firmy Dunglova syna téměř 14 milionů korun za umělé klouby. Firma Germeditec, kterou vlastní Tomáš Dungl, si díky podpisu Vrbovské pronajal za 5 tisíc ročně sklad přímo v nemocnici. Z něj klinika jeho otce odebírala implantáty. Bez tendru,“ napsal doslova server.

Profesor Dungl k tomu poznamenal, že ortopedie využívá umělé klouby od celkem sedmi výrobců, a to vždy s přihlédnutím k tomu, který je nejvýhodnějhší pro daného pacienta vzhledem k jeho věku i k jeho pohybovým aktivitám. Implantáty firmy Germeditec nečinily ani deset procent z celkového objemu dodaného materiálu. Podrobnosti auditu ale Dungl nezná, takže se k němu odmítl vyjádřit obsáhleji. Zdůraznil ještě, že smlouvy s firmami o dodávkách implantátů neuzavírá on, nýbrž vedení nemocnice, které hledí i na ceny dodávek.

Kontroloři zjistili pochybení i v celé řadě dalších případů, které nemocnici údajně stály stovky milionů korun a které s profesorem Dunglem nijak nesouvisejí, ale to nic nemění na jeho možném střetu zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…