Co vyděláte, teče do ciziny: 62 % dividend. Závažné zprávy

24.04.2019 10:04

České firmy vydělávají dobře, ale peníze v ČR nezůstávají. Online magazín Peak.cz zveřejnil údaje České národní banky, že loni odteklo z Česka na dividendách 256,7 miliardy korun, nejvíce do Nizozemska, Německa a Lichtenštejnska. Jak magazín dále píše, vysoké částky svým zahraničním vlastníkům vyplácejí hlavně podniky ze tří oborů: banky a pojišťovny, autoprůmysl a maloobchod s velkoobchodem. Pro Peak.cz tyto údaje komentoval ekonom Lukáš Kovanda.

Co vyděláte, teče do ciziny: 62 % dividend. Závažné zprávy
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Kovanda uvedl, že dle předběžného výsledku ČNB činí celkové výnosy z přímých zahraničních investic 414 miliard korun za loňský rok. Což je sice méně, než 447 miliard v roce 2017, ale jedná se prý stále o velice dobré číslo. Tedy pro zahraniční vlastníky. „Už méně je to dobré číslo pro nás jako pro Českou republiku, protože podstatná část té sumy 414 miliard odtéká v těch dividendách,“ dodal Kovanda a uvedl, že přibližně 62 % opravdu odtéká do zahraničí a pouze 36 % je zde reinvestováno. „To znamená, že tady je velká disproporce v neprospěch české ekonomiky,“ konstatoval ekonom.

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

Potvrdil, že odliv dividend je stále příliš vysoký než aby bylo možné hovořit o příznivé situaci. Nejvíce dividend dle něj plyne do zemí eurozóny – do Nizozemska, kam odplynulo 47 miliard korun, do Německa 45 miliard a do Lucemburska 42 miliard korun. A pokud se podíváme, jaké dividendy inkasuje Česká republika, tak se dle Kovandy jedná o „titěrnou částku“ desíti miliard.

V rámci reinvestic se dle jeho informací chovají nejlépe německé firmy, které v Čechách reinvestovaly 40 miliard korun; nizozemské firmy 22 miliard a lucemburské 21 miliard. „Přes to všechno to není celkově pozitivní obrázek. Rozhodně by mělo v České republice zůstávat více miliard, než jich na dividendách odtéká ven,“ říká ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…