Co vykřikuje Babiš ze sna? Rakušan ohromil posluchače rozhlasu

08.06.2020 18:30

Do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítal předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Vysvětloval, proč považuje nápad vlády ANO a ČSSD sebrat obcím, městům a krajům za hodně špatný nápad. A prozradil, co možná křičívá premiér Andrej Babiš (ANO) ze snu...

Co vykřikuje Babiš ze sna? Rakušan ohromil posluchače rozhlasu
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Rakušan hned v úvodu pořadu tepal vládu, že sice pomáhá podnikatelům v koronakrizi, ale přitom část peněz bere i krajům, městům a obcím. A pro řadu obcí, měst i krajů to může znamenat konec investic, ale údajně i ohrožení běžného administrativního chodu obcí.

Vláda sice jedním dechem dodává, že obcím pošle dotace, ale starostové si stěžují, že místo dotací, o které je složité žádat a ještě není jisté, kdo je dostane, by bylo lepší vyplatit obcím plošné částky rozpočítané podle počtu obyvatel. „Pouze posílit dotační tituly prostě není možné. Malé obce nemají aparát na jejich vyřízení,“ varoval Rakušan. Upozornil také, že dotace jsou vždy určeny na jednu věc, zatímco plošnou náhradu obcím bude možné využít na ledacos.

Podle Rakušana by bylo dobré, kdyby města a obce dostaly asi 1100 na hlavu. Obce potřebují peníze na budování škol, obnovu vodovodní infrastruktury a tak dále. Aby tohle všechno šlo lépe, prý by bylo vůbec nejlepší, aby byl nastaven systém, který by krajům rozděloval více peněz bez ohledu na to, která politická strana znovu vládne.

Pravda je, že v tuhle chvíli obce hájí např. europoslanec za hnutí STAN Stanislav Polčák, ale podle Rakušana nejde o nějakou předvolební kampaň, ale o zájmy obcí. „Tady jde o nějakou systémovou spravedlnost a pan premiér Babiš možná ze snu v noci vykřikuje, že je to kampaň. Není to kampaň,“ zdůraznil Rakušan.

Poté řekl pár slov i k chystané úterní demonstraci Milionu chvilek. Některé kroky demonstrantů prý podporuje, ale osobně si myslí, že je třeba především odvádět kvalitní opoziční práci a ne dovolávat se aktivit Milionu chvilek, protože každá politická podpora Milionu chvilek je pro toto občanské uskupení takřka polibkem smrti.  

Prozradil však také, že opoziční strany ODS, STAN či TOP 09 hledají v některých senátních obvodech cestu ke spolupráci. Podle Rakušana by např. bylo dobré, aby se senátorkou za Prahu 1 stala bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…