Copak čipy. Na automobilky se řítí mnohem větší průšvih

24.10.2021 12:10

Automobilový průmysl čeká další rána. Už nyní automobilky bojují s nedostatkem čipů, čeká je však ještě větší problém – nedostatek hliníku. Novou hrozbu tento týden na summitu diskutovali premiér Andrej Babiš s odcházející kancléřkou Angelou Merkelovou, píše Echo24.cz.

Copak čipy. Na automobilky se řítí mnohem větší průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Důvodem není samotný hliník, ale nedostatek hořčíku, který je třeba k výrobě upraveného hliníku používaného k výrobě aut. Surovina má chybět už od ledna. Za velkým problémem na obzoru stojí globální trhy a Čína, ta má na produkci hořčíku prakticky monopol. V rámci úsilí o snížení vlastní spotřeby energie Čína v poslední době drasticky produkci hořčíku snížila.

Původní zdroj ZDE

Odborníci na dodavatelské řetězce teď alarmují. „Již nyní slyšíme od prvních dodavatelů a subdodavatelů, že jejich zásoby hliníku se v současné době rychle zmenšují,“ říká Lars-Peter Häfele, odborník na suroviny v poradenské firmě Inverto, která se specializuje na dodavatelské řetězce. Od března se celosvětové zásoby hliníku snížily téměř na polovinu.

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že „výroba hořčíku v Číně je příliš nákladná kvůli vysokým cenám energie“, uvedl zdroj serveru Politico. Babiš řekl, že „automobilový sektor čelí katastrofě“. „Po krizi polovodičů teď máme krizi hořčíku,“ uvedl podle informací serveru Politico na summitu Evropské rady.

Vedle drastického nedostatku hliníku začínají rapidně chybět i další průmyslové kovy, například důležitá měď. Omezené zásoby mají na svědomí silné pohyby cen.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…