Covid... Češi, pozor! Takhle narazili v Izraeli. A teď...

02.10.2020 7:25

S postupující pandemií covidu-19 se vracejí do života lidí větší omezení, a čím dál hlasitěji se ozývají ti, kteří s nimi nesouhlasí. Celoplošné regulace zasáhly opět také Izrael; tamní vláda je pod tlakem kritiků kvůli nezvládnuté strategii. O tom, v čem je situace v zemi srovnatelná s tou v Česku, hovořil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek v pořadu Interview na ČT24. Problémy v Izraeli budí především rozdílný přístup náboženských skupin k epidemii.

Covid... Češi, pozor! Takhle narazili v Izraeli. A teď...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý moderátor ČT, David Borek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu říká, že restrikce mohou trvat několik měsíců či dokonce více než jeden rok. Nálada v Izraeli je, podle Borka, jistým způsobem srovnatelná s tou v České republice. „Jistý duch, že nasadíme roušky a vydržíme, v Česku na jaře byl. Teď je to podruhé a už chybí perspektiva, že to někdy brzy skončí. To samé se děje v Izraeli, tam byl také v květnu optimismus, že to bude lepší, ale není,“ řekl k druhé k vlně pandemie.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

„Izrael je na tom nyní hůř než Česko,“ uvedl, že Izrael se nyní pohybuje v přepočtených datech na obyvatele mezi těmi nejvíce postiženými zeměmi na světě. „Je to deprese a únava,“ doplnil.

V Izraeli se výrazně projevuje vzdor a odpor ke všem omezením. „Vedle latentního odporu k rouškám a celé pandemii doháněné do absurdních ekonomických a politických důsledků, v Izraeli je ještě další argumentační linie nesouměřitelná s Českem – je dána náboženským složením obyvatelstva,“ upozornil Borek.

Z toho plyne nedodržování vládou nařízených opatření: „V Izraeli se znovu jako v dubnu objevuje stejný proud subkultury ultraortodoxních židů, která se ubírá jinými cestami než většinová společnost, což ústí v to, že nařízení nejsou dodržována v této situaci celostátní přísné karantény,“ vysvětloval Borek.

Vláda se snaží zohlednit nesouhlas těchto náboženských ortodoxních skupin: „Už několikrát se v posledních měsících objevilo to, že ultraortodoxní židé – silou svého vyjednávacího potenciálu a toho, že jsou oporou vlády a že Netanjahu si nechce rozhádat koalici, kterou s nimi má – byli schopni změkčovat některá navrhovaná opatření. Vidíme to i teď,“ poznamenal Borek. „Úmyslné nerespektování vládních nařízení zřejmě existuje a opět se to vyostřuje jako na jaře,“ doplnil.

Izrael a Česko mají obdobné problémy s uvolňováním opatření a se selháním trasování. „Velká kritika v Izraeli se týká toho, že od května tu byly závody v tom, jak voličům servírovat další a další uvolnění. Voliči tleskali a politici se tomu nebránili. Kritika jde i na trasování, kdy Izrael nebyl během srpna schopen trasovat, čímž se probíhající druhá vlna vymkla kontrole,“ přiblížil.

Věnoval se i dostupnosti zdravotní péče v Izraeli. „Zatím Česko nezažívá to, co Izrael, a sice, že by české nemocnice zavíraly příjem na jednotky intenzivní péče. Podoba s Českou republikou je zde v razantním hledání možnosti navýšení kapacit,“ dodal Borek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…