Covidové podpory? Šlus! A může za to opozice. Dusno po výbuchu Babišova rozpočtu

17.12.2020 7:18

Na rozdíl od premiérů Bohuslava Sobotky, Petra Nečase, Mirka Topolánka či Jiřího Paroubka nedokázal stávající předseda vlády Andrej Babiš (ANO) najít ve Sněmovně podporu pro schválení rozpočtu na příští rok. Poslanec hnutí ANO Milan Feranec kvůli tomu vynadal opozici. Zákonodárce Vojtěch Pikal (Piráti) mu hned vrátil slovní úder.

Covidové podpory? Šlus! A může za to opozice. Dusno po výbuchu Babišova rozpočtu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Milan Feranec a Zbyněk Stanjura v Událostech komentářích

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) jako premiér předvedl, že nedokáže najít dost hlasů na podporu státního rozpočtu. To se jeho předchůdcům, Petru Nečasovi, Bohuslavu Sobotkovi či Mirku Topolánkovi, nestávalo.

Babišova koaliční vláda ANO a ČSSD je menšinová a sama nemá dost hlasů k prosazování zákonů. Až dosud spoléhala na komunisty, jenže ti podmiňují podporu rozpočtu škrtem pera v armádě, který by ozbrojené složky připravil o 10 miliard korun. A to Babiš v čase, kdy vojáci pomáhají s trasováním nakažených, s péčí o seniory v domovech a řadou dalších věcí v koronavirové době, odmítá udělat.

Narazil však také u Pirátů i u ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a u hnutí Tomia Okamury SPD. Žádná ze jmenovaných opozičních stran nechtěla ustoupit a nechat Babiše schválit rozpočet, který stojí na hliněných nohou nejen kvůli koronaviru, ale také kvůli obřím daňovým změnám v oblasti daní pro zaměstnance. Většina by měla od příštího roku platit patnáctiprocentní daň ze mzdy.

Babiš spolu se svou ministryní financí za hnutí ANO Alenou Schillerovou a dalšími kolegy naplánoval schodek ve výši 320 miliard. Kvůli daňovým změnám však většina ekonomů předpokládá, že nakonec bude vyšší.

Neschválení rozpočtu by znamenalo, že se Česká republika na počátku příštího roku ocitne v rozpočtovém provizoriu. To v praxi znamená, že po 1. lednu dojde ke zmrazení státních výdajů a až do schválení nového rozpočtu se každý měsíc uvolní jedna dvanáctina sumy z rozpočtu loňského. To vede k tomu, že vláda většinou nemá dost peněz na investice.

Poslanec hnutí ANO Milan Feranec na sociální síti Facebook uznal, že opozice má na kritiku vlády právo, jenže jedním dechem na ni udeřil, že se chová nezodpovědně. Na své opoziční kolegy udeřil, že státní výdaje bude mít v rukou ministryně financí Alena Schillerová a především, že vláda nebude moct vyplácet pomoc z různých covidových programů.

„Ví toto všechno opozice? Uvědomuje si, jaké škody může provizorium napáchat? Pochopitelně ví a uvědomuje. Ale touha moci říkat: ‚Vidíte, jak je vláda neschopná!‘ je silnější. A příští rok přece budou volby....“ vypálil Feranec.

Pirátský poslanec Vojtěch Pikal Ferancovi obratem slovní úder vrátil. „Je úkolem a zodpovědností vlády si pro předkládaný rozpočet získat podporu,“ připomněl prostý fakt.

A sám to poté schytal od jedné z voliček.

„Když opozice nechce, tak nechce! Je vidět jak si protiřečí! A to je to nejsmutnější! Podnikatele, OSVČ, ti jsou jim absolutně ukradený!“ napsala paní Janka.

Milan Feranec se zlobí na opozici. Vojtěch Piksl vrací úder.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…